Zakennieuws is geen jazz

Tegenslag deze week voor Rick van der Ploeg, staatssecretaris van OCW met onder meer media in zijn portefeuille. Een speciale commissie heeft uitgesproken dat Van der Ploeg in 1999 niet akkoord had mogen gaan met uitzendingen van Business Nieuws Radio via een FM-frequentie die uitdrukkelijk was bedoeld voor muziek. Van der Ploeg had voor zijn besluit niet de bevoegdheid.

Het Commissariaat voor de media moet nu uitmaken of Business Nieuws Radio toch via de bewuste FM-zender mag blijven uitzenden. Hoofdredacteur/directeur van Business Nieuws Radio, Michiel Bicker Kaarten, gaat tegen de uitspraak van de commissie in beroep.

Business Nieuws Radio is eigenlijk via een handigheidje aan de FM-frequentie gekomen. Deze frequentie werd in 1997 door het ministerie van verkeer en waterstaat toegewezen aan Jazz-radio, de voorloper van JFK.

Het lukte eigenaar Wegener Arcade niet deze jazz-zender winstgevend te maken. Dus toen Bicker Kaarten aanbood te gaan samenwerken op de FM-frequentie, had Wegener Arcade daar wel oren naar. Business Nieuws Radio verzorgt de uitzendingen overdag, 's avonds is als vanouds jazz te beluisteren. Van der Ploeg, groot voorstander van een commerciële zakenzender, ging met deze constructie akkoord.

Maar had hij dat wel mogen doen? Die FM-frequentie was bij de vergunningverlening door Verkeer en Waterstaat beslist bedoeld als bijzondere muziekzender. Concurrerende radiozenders die ook wel op de zeer goed te ontvangen FM wilden zitten, waaronder Nieuws FM, spanden tegen het besluit van Van der Ploeg een procedure aan. Die hebben ze deze week gewonnen.

Tenzij Bicker Kaarten zijn beroep wint, heeft de uitspraak van de commissie grote gevolgen voor Business Nieuws Radio. Op de jazz-zender zal jazzmuziek moeten worden uitgezonden. En dat betekent dat Business Nieuws Radio zal moeten omkijken naar een andere FM-frequentie. Dat kan wel, want binnenkort worden er door de regering drie geveild. Maar Business Nieuws Radio zal dan gewoon mee moeten dingen samen met andere gegadigden, zoals Nieuws FM, Quality Radio of Arrow Classic Rock Radio. Dan kan nog in de papieren lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden