Zakenman Slebos in Turkije vervolgd om helpen Khan

Nederlander zou atoomgeleerde helpen bij handel met Libië

De Nederlandse zakenman Henk Slebos wordt in Turkije vervolgd voor deelname aan het illegale netwerk van de Pakistaanse atoomspion Abdoel Khan. Dit tot nu toe onopgemerkte proces duurt al bijna negen jaar. Dat komt deels doordat Nederland en Zwitserland weinig behulpzaam zijn bij het verstrekken van informatie aan de Turkse rechtbank.

Dit blijkt uit onderzoek van Trouw en het radioprogramma 'Argos'.

Afgelopen dinsdag was er in Istanbul een zitting, waar bleek dat de rechtbank nog steeds niet beschikt over het adres van Slebos, die tot maart vorig jaar in een Nederlandse gevangenis zat voor illegale leveranties aan Pakistan. Het Nederlandse ministerie van veiligheid en justitie laat weten dat de Turkse autoriteiten voor zover bekend geen rechtshulpverzoek hebben ingediend.

De diefstal van atoomgeheimen speelt sinds de jaren zeventig. De internationale opschudding was groot toen bleek dat de destijds in Nederland woonachtige Pakistaanse wetenschapper Abdoel Kahn gevoelige nucleaire informatie had doorgesluisd naar Pakistan. Hij werd later de leider van het Pakistaanse atoomprogramma, dat uiteindelijk in de jaren negentig resulteerde in de ontwikkeling van kernwapens.

Na de productie van de Pakistaanse bom verkocht Kahn - inmiddels een volksheld in eigen land - nucleaire technologie aan Libië, Iran en Noord-Korea. Een van de helpers in zijn netwerk was oud-studiegenoot, zakenman en metaaldeskundige Henk Slebos. De Turkse justitie onderzoekt sinds 2004 de handel van Kahn en zijn zakenpartners met Libië. Slebos was mogelijk betrokken bij de levering van 'belangrijke elektronische componenten voor de verrijking van uranium' via Turkije aan het Kadafi-regime.

Uit WikiLeaks-documenten bleek al eerder dat Amerikaanse diplomaten die het proces in Turkije volgden opmerkten dat Nederland en Zwitserland geen informatie verschaften over de verdachten, ondanks de Turkse wil om de kwestie uit te zoeken. Deze week bleek in Istanbul dat de rechter na negen jaar nog steeds niet beschikt over de adressen van Slebos en de Zwitserse verdachte Urs Tinner. Zonder die adresgegevens kan hij de mannen geen officiële brief sturen waarin staat dat ze zich voor verhoor moeten melden.

Tijdens de zitting vroeg de rechter aan de advocaat van de Turkse verdachten naar de adresgegevens van de Nederlander en de Zwitser. Die antwoordde dat de twee spoorloos zijn verdwenen. De rechter dreigde daarop met het uitschrijven van een arrestatiebevel als de adressen niet voor eind oktober boven water zijn. Dat bevel heeft dan overigens alleen betrekking op het Turkse grondgebied; zolang Slebos Turkije niet betreedt, hoeft hij geen arrestatie te vrezen.

De Turkse hoofdverdachte Gunes Cire overleed in 2004 in de gevangenis, kort na de start van het onderzoek naar deze internationale atoomhandel. De andere Turkse verdachten, onder wie de zoon van Cire, ontkennen betrokkenheid in illegale handel in atoomtechnologie. De advocaat van de Turken vroeg de rechter om de zaak te seponeren. Zover kwam het deze week dus nog niet.

Meer over deze zaak in Argos, Radio 1, vandaag 12.15-13.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden