Zakenman Melchers koopt bijna hele Scheringa-collectie

Miljardair zoekt ruimte voor magisch-realistische werken

HENNY DE LANGE

Het grootste deel van de Scheringa-collectie blijft toch te zien in Nederland. Zakenman Hans Melchers (73) heeft duizend van de 1240 kunstwerken gekocht uit de verzameling van de failliete bankier Dirk Scheringa. Hij gaat de werken tentoonstellen in een eigen museum in de Achterhoek in Gelderland. Binnen twee jaar gaat het 'Melchers-museum' open, is het streven van de zakenman met een geschat vermogen van 1,1 miljard euro.

Waar het museum komt, is nog niet bekend. Zowel nieuwbouw als vestiging in een bestaand gebouw is mogelijk. Maar het museum komt niet in het kasteel in Vorden waar Melchers woont, benadrukt diens woordvoerder. Het kasteel is te klein om alle duizend werken van onder meer Charley Toorop, Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Dick Ket te kunnen tonen.

Melchers zoekt ook een ruimte 'op de groei', omdat hij van plan is de collectie magisch-realistische kunst verder uit te breiden. Zijn dochter Marisa, kunsthistorica, gaat de kunstverzameling beheren.

Na het faillissement van het DSB-concern, eind 2009, hebben de curatoren en de Deutsche Bank (eigenaar van de kunstcollectie) eerst gegadigden gezocht voor de overname van het in aanbouw zijnde nieuwe Scheringa-museum in Opmeer, inclusief de collectie. Die waren er niet, waarna Melchers zich aandiende als koper van het Nederlandse deel van de verzameling. De rechtbank in Amsterdam verbood in eerste instantie onderhandse verkoop, omdat onduidelijkheid bestond over de verrekening van de btw. Die kwestie is nu opgelost. Over de financiële details willen de betrokkenen niets zeggen. Maar eerder bleek uit het verslag van de curatoren dat Melchers zijn bod zou hebben verhoogd van bijna 14 miljoen euro inclusief btw naar 16 miljoen.

In een schriftelijke verklaring liet Melchers gisteren weten verheugd te zijn dat het gelukt is het grootste deel van de collectie bijeen te houden. "Ook ben ik blij dat met de aankoop de mogelijkheid bestaat om iedereen uiteindelijk van deze collectie te laten genieten."

Melchers ziet voldoende kansen voor zijn nieuwe museum, gelet op de bezoekcijfers van het bestaande Scheringa-museum in Spanbroek. In Nederland bestaat bovendien geen museum dat zich specifiek richt op magisch-realistische kunst.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden