'Zakendoen voor het eerst in jaren minder riskant'

Verzekeraar: Aantal instabiele of corrupte landen neemt af Niet aankomen van goederen is grootste zorg

Roder en roder kleurde de wereldkaart na het uitbreken van de crisis in 2008 én het begin van de Arabische Lente in 2010. Bedrijven die zakendoen over de grens, moesten zich in een groeiend aantal landen zorgen maken over politieke onrust, slecht bestuur of wanbetaling.

Dit jaar is die trend gekeerd, stelt verzekaar Aon vast.

In dertien van de 163 onderzochte landen zijn ondernemingen beter af dan een jaar geleden. In twaalf landen namen de risico's toe, zo blijkt uit Aon's Political Risk Map, die gisteren voor de vijftiende keer verscheen. Een jaar eerder was dat nog 21 landen (gevaarlijker) om drie landen (veiliger).

Maar alles is relatief. Want het risico dat dit jaar wereldwijd het meeste toenam, is nu net een risico waar bedrijven direct last van hebben. De grootste zorg is dat de producten die ze exporteren danwel importeren de plaats van bestemming niet bereiken.

Sven Roskam van Aon: "Als een land zijn rechtspraak niet op orde heeft, kan dat vervelend zijn, maar de meeste ondernemingen hebben daar weinig mee van doen. Maar als havenwerkers staken, of spullen op de boot bederven, dragen bedrijven direct de gevolgen. Ze kunnen niet tijdig leveren."

Dat probleem is des te prangender, omdat producten vaak de wereld over hoppen; van China, via de Filippijnen naar Nederland bijvoorbeeld. Neemt het aantal landen toe met een verhoogd risico op oponthoud, dan maakt dat het internationaal zakendoen ingewikkelder.

Drie van de twaalf landen die dit jaar een lagere risicobeoordeling kregen, liggen in het Midden-Oosten: Bahrein, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Roskam: "De regio waar de Arabische Lente plaatsvond, is nog steeds kwetsbaar, maar we zien een duidelijk verschil in ontwikkeling. Wij denken dat dat deels samenhangt met de sterkere economie in Bahrein, Oman en de Arabische Emiraten. In van oudsher rijkere landen, als Libië en Algerije, ontbreken een sterk bedrijfsleven en onafhankelijke financiële instellingen en dat maakt ze min- der weerbaar."

Een nieuw criterium op de Aon-scorelijst dit jaar is de kwetsbaarheid van de bankensector in een land. Helaas hebben de onderzoekers van de verzekeraar twee jaar geleden besloten om landen die in Europa liggen danwel aangesloten zijn bij de OESO niet meer te beoordelen. Wat de risico's zijn van Griekenland, Cyprus of Nederland - dat drie genationaliseerde banken telt - laat de kaart dus niet zien.

"In die markt gelden echt nog altijd heel andere verzekeringspremies dan in de rest van de wereld. Die beslissing is genomen, daar komen we niet op terug", aldus Sven Roskam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden