Zakenbank NIBC wil snel een notering op Beursplein 5

amsterdam – De zakenbank NIBC wil binnen enkele maanden een notering op de beurs in Amsterdam.

Dat heeft de bank uit Den Haag gisteren bekendgemaakt tijdens de publicatie van de jaarcijfers. NIBC, voorheen de Nationale Investeringsbank (NIB), streeft al sinds 2005 naar een beursnotering.

Bestuursvoorzitter Michael Enthoven stelde in een toelichting dat NIBC „een solide basis en een goede uitgangspositie heeft om de langgekoesterde ambitie om een notering aan Euronext te krijgen, te realiseren”. NIBC wil maximaal 49,9 procent van de aandelen naar de beurs brengen. ABN Amro Rothschild, Goldman Sachs, Credit Suisse en JPMorgan begeleiden het project. Enthoven wil niet zeggen hoeveel hij denkt te kunnen ophalen.

Bij de beursgang geeft NIBC geen nieuwe aandelen uit. De huidige aandeelhouders zullen volgens Enthoven een deel van hun stukken moeten verkopen. De zakenbank heeft hierover nog geen concrete afspraken gemaakt met de aandeelhouders.

De grootaandeelhouder J.C. Flowers, die een belang heeft van 20 procent, heeft al aangegeven zijn belang niet te willen verkopen. Het personeel van NIBC heeft 2,6 procent van de aandelen in handen. Ook de werknemers willen volgens Enthoven naar alle waarschijnlijkheid de aandelen niet kwijt. Van de andere aandeelhouders, waaronder ABN Amro en Banco Santander, is nog niets bekend bij NIBC.

NIBC wil naar de beurs omdat een beursgang de bank de strategische en financiële flexibiliteit geeft om verdere groei te financieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden