Zaken en presidentschap zitten elkaar in de weg

De lijst van potentiële belangenconflicten van aankomend president Donald Trump is lang. Enkele voorbeelden:

Deutsche Bank is een van de grote financiers van Trumps onroerend-goedprojecten. Maar de bank onderhandelt momenteel met justitie in de VS over een schikking inzake misleiding van klanten.


Chinese banken hebben vele miljoenen gestoken in bedrijven waarbij Trump betrokken is. Hij wil dit jaar in Hongkong 20 tot 30 hotels beginnen. Schoonzoon en topadviseur Jared Kushner onderhandelt met een Chinese verzekeraar over onroerend goed in New York.


Trump is als producer betrokken bij tv-programma The Celebrity Apprentice van NBC. President Trump moet twee commissarissen benoemen in communicatiecommissie FCC die NBC controleert.


Sioux indianen en bondgenoten bezetten al maanden gebied van hun voorouders om aanleg van de omstreden Dakota oliepijplijn te voorkomen. Trump heeft en had forse investeringen in betrokken oliebedrijven. De overheid heeft momenteel het besluit over aanleg opgeschort.


In Las Vegas weigerde het Trump International Hotel te overleggen met de vakbond. In november besliste de NLRB, het arbeidsrelatiesbureau, dat het bedrijf hiermee de wet overtrad. Er liggen nog acht andere conflicten van dit hotel ter beoordeling voor bij het NLRB. President Trump moet twee nieuwe bestuurders benoemen voor het arbeidsrelatiesbureau.


De Secret Service die de president en zijn familie bewaakt, kreeg rekeningen van Trumps vliegmaatschappij TAG Air voor meevliegen tijdens de campagne. De presidentiële bewakers zullen ook moeten gaan betalen voor huur in de Trump Tower in New York als Melania (vrouw) en Barron (zoontje) Trump daar verblijven.


Trumps bedrijf verhuurt ruimte in een toren op Wall Street nr. 40. Er lopen vijf onderzoeken naar fraude door (ex)huurders. Trump zal een nieuwe voorzitter benoemen voor de commissie SEC die dit onderzoek leidt.


Het Trump Hotel in Washington wil meer diplomaten trekken. De zorg is dat zij dure kamers huren om bij Trump in de gunst te komen.


Trump zou in juni al zijn aandelen hebben verkocht, maar daarvan is geen bewijs geleverd. Zodra Trump over een bedrijf tweet, zakken de aandelen. Op die manier zou hij met voorkennis kunnen verkopen.


Trump gebruikt zijn buitenlandse relaties als hefboom voor zijn bedrijven. Zo zou hij de Argentijnse president Macri hebben gevraagd de bouw van een toren te versnellen. Dat gebeurde na jaren vertraging.


De nieuwe zakenconsul van de Filippijnen in de VS is de ontwikkelaar van de Trump Tower in Manila. Indiase zakenpartners kwamen na de verkiezingen direct overgevlogen om hem te feliciteren en 'VS-India-relaties' te bespreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden