Zak met geld voor groene belofte

competitie | Vijf genomineerden zijn er nog over in de Postcode Loterij Green Challenge. De winnaar - degene met de beste duurzame uitvinding - krijgt een half miljoen euro om zijn groene droom waar te maken. Dit zijn de kanshebbers.

Voor de tiende keer vindt de 'Green Challenge' plaats. De jaarlijkse wedstrijd van de Postcode Loterij is bedoeld om startende groene bedrijven, die CO2-uitstoot verminderen, te steunen. De deelnemer met het beste idee krijgt een geldprijs van een half miljoen euro. De cheque ontvangt de winnaar tijdens de finale op 14 september. Koningin Máxima komt dat duurzame slotfeest opluisteren.

In totaal stroomden er tijdens deze jubileumeditie 292 inzendingen binnen, afkomstig uit 61 landen. Een jury kiest de winnaar. In 2015 was de Nederlander Jurriaan Ruys de gelukkige. Met zijn initiatief Land Life Company ontwikkelt hij biologisch afbreekbare 'couveuses' voor jonge boompjes, waarin ze overleven in extreem droge gebieden.

Superboom in de stad

Bomen en planten halen voor hun groeiproces het broeikasgas kooldioxide (CO2) uit de lucht. Het is daarom extra ongelukkig dat steden vaak kaal en grijs zijn. Want juist daar vindt veel uitstoot plaats, door fabrieken en verkeer. Bij het Duitse bedrijf Green City Solutions dachten ze: er is een superboom nodig voor in de stad. Een exemplaar dat weinig ruimte inneemt, maar wel gulzig CO2 opneemt. Dat idee werd uitgewerkt.

Denes Honus (29) van Green City Solutions staat nu met het resultaat in de finale: de stadsboom. Dit is een vier meter hoog bouwwerk dat bomvol zit met beplanting, waaronder mossoorten die CO2 aantrekken en opslurpen. "Het mos eet de luchtvervuiling uit de stad weg", zegt Honus. Ook voor groene stadsdaken wordt al mos gebruikt.

Maar de superboom van Green City Solutions zou in staat zijn doeltreffender vieze lucht te filteren, in een straal van vijftig meter. De stadsboom kan volgens Honus in theorie tot wel 285 keer zoveel emissies uit de lucht wegwerken als een 'normale' boom. Door met technische metingen de smerigste plekken op te sporen, kan een 'groene kolos' strategisch worden neergezet. Bijvoorbeeld pal naast een autoweg

Het mos in de compacte superboom van Green City Solutions eet de CO2 in de stad weg. Foto Green City Solutions

Stroom uit raamkozijn

Het raamkozijn als energiecentrale. Dat is de groene belofte van Willem Kesteloo (29). Hij staat in de finale met de start-up Physee, producent van 'powerwindows'. In het kozijn van zo'n energieraam zitten fotovoltaïsche cellen om stroom op te wekken. Een speciale coating op de ruiten stuurt het zonlicht naar de cellen.

In de serie van Trouw over 'groene innovaties en vindingen' vertelde Kesteloo vorige week al over de potentie van stroomramen. Een nieuw gebouw kan volledig schoon voorzien in de eigen elektriciteitsvraag, als alle ramen in het pand powerwindows zijn. De investering in een zonneraam zou binnen vijf jaar terugverdiend zijn. Volgens Kesteloo is het, na jaren van laboratoriumwerk en tests, nu tijd voor brede commerciële toepassing van het zonneraam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden