Zachter

De maartse buien behoren weer tot het verleden. Aan de noordzijde van een Azorenhogedrukgebied, dat een uitloper richting continent exploiteert, wordt met een zuidwestelijke stroming zachtere oceaanlucht aangevoerd. Vanaf morgen lopen de temperaturen daardoor op tot omstreeks 10-11 graden. Het blijft echter in grote lijnen tamelijk wisselvallig. De frontale zone bevindt zich in een 'golvende' postie west-oost over het Noordzeegebied. Daardoor kunnen storingen van tijd tot tijd tot over onze streken doordringen.

Voor een nieuw arctisch offensief hoeven we voorlopig echter niet bevreesd te zijn. De stroming blijft tot in het weekeinde overwegend west tot zuidwest. Dat betekent aanhoudend aanvoer van meest vrij zachte luchtmassa's. Zo aangenaam als vorig jaar, toen ook de tweede decade voorjaarsachtig uitpakte met toppers tussen 15 en 20 graden, wordt het echter niet. Het binnendringen van de zachtere Atlantische luchtmassa's gaat vandaag gepaard met veel bewolking. Daaruit kan in de loop van de dag wat lichte (mot)regen vallen. Bij een van noordwest naar zuidwest krimpende, meest matige wind worden middagtemperaturen verwacht rond 8 graden.

Morgen bereiken de middagtemperaturen iets hogere waarden (rond 10) en is er vooral in het zuiden ook af en toe zonneschijn. Bovendien blijft het des daags vrijwel overal droog. De zuidwesten wind neemt toe tot matig of vrij krachtig boven land en krachtig langs de kust. IJsland, Schotland en Denemarken hebben de afgelopen dagen het meest te lijden gehad van de arctische uitbraak. Op zaterdag daalde de thermometer op het doorgaans nogal maritieme 'stormeiland' Vestmannaeyjar onder de IJslandse zuidkust tot -13.0. De laagste maarttemperatuur sedert de 'grote poolkou' van maart 1969 toen daar -14.9 werd gemeten, in Akureyri -23.0 (gisteren -18.0) en in Reykjahlid (oost van Akureyri) zelfs -30.9.

Ook ongewoon koud de laatste dagen op de door relatief warm oceaanwater omspoelde Far Oer. Met 8.7 (zaterdag) en -7.8 (zondag) voor zover ik kon nagaan de laagste waarden voor maart sedert tenminste 1969. Bovendien een sneeuwdek van 20 centimeter en zoveel lag er ook in Wick (NO-Schotland) en in Lerwick (Shetlands) zaterdagochtend -6.1 (maartrecord 19511991 -7.2). Verder in Jutland zaterdag geruime tijd zware sneeuw bij temperaturen rond -2 onder invloed van een zuidoost waarts trekkende poolstoring (op 5 km hoogte -44).

In ons land zijn er vooral tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag plaatselijk fikse winterse buien gevallen (Krommenie 13 mm). Die zorgden lokaal voor een witte wereld. In Nieuweroord zaterdagochtend 4 centimeter. In Huizen om 8.30 uur een zware windstoot van maar liefst 100 km/uur gerapporteerd. Tevens op veel plaatsen regelmatig onweer. Zaterdagmiddag kwam er meer hemelblauw maar 's avonds opnieuw buiig.

Gisteren stabiliserend maar nog wel een schraal aanvoelende noordwesten wind. In het zuiden zondagochtend enige tijd regen (Hoensbroek 3 mm) onder invloed van een langs de frontale zone trekkende golfstoring. In het algemeen was zaterdag de koudste dag met maxima tussen 8.1 (Westdorpe) en 4.2 (Winsum). Gisteren met uitzondering van het zuiden en zuidwesten iets milder. Met name het zuidwesten van Ierland is helemaal buiten de kou gebleven (Valentia zaterdagnacht minimaal 9.5; zondagnacht 9.8). Zondag overdag zeer zacht in Ierland (Rosslare 13.4) en zuid-Engeland/Wales (Brize Norton 14.6) maar Spanje spande de kroon. Sevilla zaterdag 25.2 en zondag 26.6.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden