Zachte, winderige maandag

Depressies op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan doen zich dit najaar nadrukkelijk gelden. Tussen IJsland en de Faeröer staat het weerglas vanochtend op 947 hPa, later deze week zakt de barometer mogelijk weer naar circa 950 hPa. De levendige depressiedrukte is mede het gevolg van ongewoon koude lucht boven de Groenlandse ijskap. Op het automatische meetpunt Summit, gelegen op ruim 3000 meter hoogte, stond de thermometer gisternacht op -50,4º. Dankzij het meanderende karakter van de westelijke hoogtestroming, wordt het Noordzeegebied deze week niet echt door depressies overlopen. Van tijd tot tijd slaat een uitloper van het Azorenhoog net ver genoeg uit om de depressiedruk te kunnen weerstaan.

Aan de voorzijde van naderende fronten, wordt vandaag met aantrekkende zuid tot zuidwestenwind zachte lucht aangevoerd. Op veel plaatsen kan het kwik de grens van 17 graden bereiken. Vanochtend schijnt de zon, in de loop van de middag drijft bewolking ons land binnen en vanavond is er kans op enige regen. De windsterkte is boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend gaat het enige tijd wat harder regenen. Dan trekt een koufront over ons land. Dinsdagmiddag van het westen uit een brekend wolkendek, wel is er kans op een bui. Voor het koufront uit kan het kwik ’s nachts nog op 13 of 14 graden uitkomen, ’s middags is het hooguit 12 graden. De wind ruimt naar zuidwest tot west en neemt af, maar trekt later tijdelijk weer aan (krachtig aan zee). Dinsdagavond een naar west ruimende en afnemende wind. Woensdag een buienkans, de zon laat zich zien en het wordt ongeveer 12 graden.

In Scandinavië werd zaterdagochtend in het Noorse Kautokeino de laagste temperatuur van deze herfst gemeten: -15,1º. Bij ons vielen zaterdag tot in de middag vooral de noordelijke helft van het land enkele buitjes (Opeinde 2 mm).

Gisteren bleef het op de meeste plaatsen droog met regionaal enige tijd zonneschijn. Tegen het einde van de middag kwam vanuit Frankrijk drogere lucht ons land binnen. In Hoensbroek werd 15,8º gemeten. De laagste temperatuur van het weekeinde werd ook in Limburg geregistreerd. Zaterdagochtend meldde Ell 1,3 en nabij de grond was het zelfs -1,3º.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden