Zachte lucht en neerslag in aantocht

Joralf Quist

Een lagedrukgebied boven Ierland stuurt relatief zachte lucht richting Nederland. De grens tussen zachte en koude lucht schuift hierdoor vandaag en morgen langzaam over ons land en verdrijft de kou richting het noordoosten. De kou geeft zich echter niet gemakkelijk gewonnen, waardoor het binnendringen van de zachtere lucht gepaard gaat met neerslag.

Vanochtend trekt de storing, die de grens met zachtere lucht aangeeft, in noordoostelijke richting over het land. In de kuststrook valt (natte) sneeuw, die geleidelijk overgaat in ijzel en later regen. Verder landinwaarts valt op veel plaatsen droge sneeuw. In de middag lijkt de storing spaak te lopen en heeft hij moeite het noordoosten te bereiken. Daar blijft het dan ook lange tijd droog. Ook de temperatuur loopt in het noordoosten nauwelijks op en blijft in Groningen steken op -1 of -2 graden. In het zuidwesten loopt de temperatuur op tot +3 graden en valt er in de middag regen. Elders blijft het licht sneeuwen. De wind is matig, aan zee vrij krachtig, en komt uit het zuidoosten. Vanavond en vannacht blijft de storing boven ons land hangen. Het is bewolkt en af en toe valt er winterse neerslag. Op de meeste plaatsen liggen de minima rond of net onder het vriespunt.

Morgen verloopt de dag bewolkt en valt er verspreid over de dag neerslag. De dooigrens trekt gedurende de dag steeds verder noordoostwaarts en uiteindelijk komt de temperatuur in grote delen van het land boven nul uit. Alleen in Groningen, Friesland en Drenthe laat de kou zich moeilijk verdrijven. De zuidoostenwind neemt af en is zwak, hooguit matig, van kracht. Donderdag bouwt zich ten westen van ons land een hogedrukgebied op. De precieze positie is echter nog onduidelijk, wat de verwachting onzeker maakt. Of de koude lucht in Nederland daadwerkelijk verdreven wordt, valt dus nog te bezien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden