'Zachtaardige Tim, verstikt in de harde maatschappij'

Met persconferentie over zelfdoding van hun zoon hopen ouders Ribberink op aanpakken pestgedrag

"Tim Ribberink was een lieve, warme, attente jongen", zei geestelijk verzorger Marinus van den Berg gisteren op een persconfentie in Denekamp. "Fragiel ook, als een vlinder, een libelle. Het zijn de 'tere, mooie, libelle-achtigen' die verstikken in deze harde maatschappij."

Van den Berg las een verklaring voor namens de ouders van Ribberink (20), die vorige week zelfmoord pleegde. In een brief verklaarde de student dat hij zijn hele leven "bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten" was. Zijn ouders, die van de pesterijen nauwelijks iets wisten, besloten die brief op te nemen in hun rouwadvertentie. Daarmee hopen zij dat "het probleem dat pesten heet nu echt wordt aangepakt".

Daarvoor deed Van den Berg tijdens de persconferentie een aantal suggesties: betere registratie van incidenten op scholen en het verbieden van anonieme beledigingen op internet. Misschien, zei Van den Berg, kan er ook een stoeptegel komen met 'Stop het pesten'.

"Tim was zachtaardig, zo'n type van wie je denkt: die pakken ze", aldus Van den Berg in een telefonische toelichting. "Hij zat bij een heemkundegroep, met verder alleen 65-plussers. Hij bleef altijd met leraren napraten en meed leeftijdgenoten."

Achteraf bezien waren dat signalen van het feit dat hij vreselijk leed onder pesterijen in verleden en heden. Maar Ribberink zelf ontkende dat, zegt Van den Berg. "Hij zei: Ik ben er sterker door geworden."

Ribberink was onder meer slachtoffer van anonieme pesterijen op een recensiesite van de ijssalon waar hij werkte. Onder zijn naam stond 'Ik werk hier en ik ben een loser en een homo'. Van deze beledigingen maakten zijn ouders na zijn dood melding bij de politie Twente. Die stelt, na overleg met de ouders, geen nader onderzoek in naar de virtuele pesters, aldus een politiewoordvoerder.

Tijdens een avondwake in de rooms-katholieke kerk van Tilligte werd Ribberink gisteravond herdacht. Hij wist alles van de Tweede Wereldoorlog, zegt Van den Berg, en hij was fan van Winston Churchill. "Op zijn muur hingen Churchills woorden: Never, never, never give up. Tim heeft uiteindelijk een heel andere oorlog gevoerd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden