Zacht weer veroorzaakt forse krimp Nederlandse economie

Economie krimpt weer, ontwikkeling economische groei. Beeld anp

Hoewel de economie in de ons omringende landen nog groeit is de Nederlandse economie met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat is een forse tegenvaller; economen hadden voorzien dat de Nederlandse economie zou stagneren. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar bedraagt de krimp 0,5 procent, waarna drie kwartalen van economische groei volgden.

Volgens een eerste raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde is de krimp grotendeels veroorzaakt door een lager gasverbruik als gevolg van de zeer zachte winter. Er was significant minder gasverbruik in Nederland en de landen waarnaar Nederland gas exporteert. Exclusief aardgas groeide de export in het eerste kwartaal met 3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013.

Volgens het CBS is er geen reden voor paniek want de onderliggend economie laat nog steeds tekenen van herstel zien. De investeringen groeiden met ruim 6 procent en de industriële productie met bijna 4 procent. Bovendien groeide het aantal uitzendkrachten die werden ingezet.

'Tegenvaller'
Minister Henk Kamp van Economische Zaken noemt de krimp van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal een tegenvaller. "Dit laat zien dat het negatieve economische effect van de zeer zachte winter en het lage gasverbruik groot is," aldus Kamp.

Volgens de minister komt het herstel van de economie niet vanzelf: "Als we koers houden en er met zijn allen hard voor blijven werken, zit een kleine plus er voor dit jaar nog steeds in. Volgend jaar kan dan ook de werkloosheid weer dalen."

Werkloosheid loopt minder snel op
In april steeg de werkloosheid met 3000 personen minder hard dan de voorgaande maanden. In december, januari en februari kwamen er maandelijks nog ruim 10.000 werklozen bij. Daarmee kwam volgens het CBS de totale werkloosheid vorige maand uit op 687.000 mensen.

De afgelopen drie maanden groeide de werkloze beroepsbevolking gemiddeld met 3000 personen. Deze afvlakking van de stijging van de werkloosheid komt echter niet doordat er meer banen zijn bijgekomen, maar vooral doordat jongeren zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

De rest van Europa
Met de Duitse economie gaat het beter; die groeide het eerste kwartaal van dit jaar met 0,8 procent ten opzichte van de laatste periode van 2013. In het vierde kwartaal kwam de groei nog uit op 0,4 procent.

Volgens het Duitse statistiekbureau wint het herstel van de grootste economie in de eurozone aan kracht, mede dankzij het milde weer in de afgelopen winter waardoor er minder gas moest worden geïmporteerd. Met name de consumentenbestedingen en overheidsuitgaven dreven het groeicijfer op, maar ook de investeringen door ondernemers leverden een bijdrage. Economen hadden gemiddeld een groei met 0,7 procent voorspeld.

De buitenlandse handel daarentegen remde de groei in het eerste kwartaal af. Duitsland exporteerde minder goederen dan in het vierde kwartaal vorig jaar, terwijl de import juist duidelijk toenam.
Vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar is de Duitse economie met 2,5 procent gegroeid, een aanzienlijke versnelling ten opzichte van de voorgaande periodes. Zo'n sterke groei op jaarbasis was al meer dan 2 jaar niet voorgekomen.

Franse economie stagneert In Frankrijk is de economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gestagneerd ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De op één na grootste economie van de eurozone vertoonde vorig kwartaal geen groei of krimp ten opzichte van de laatste 3 maanden van 2013. In die periode werd de Franse economie nog 0,2 procent groter. De stagnatie is een kleine tegenvaller; economen voorspelden gemiddeld een plus van 0,1 procent.

Japanse economie winnaar
De Japanse economie doet het nog beter en is in het eerste kwartaal in het sterkste tempo gegroeid sinds 2011, geholpen door de fors hogere bestedingen van consumenten en bedrijven. De groei kwam uit op 5,9 procent op jaarbasis. Daarmee groeide de derde economie van de wereld sterker dan verwacht. Economen hadden in doorsnee op een vooruitgang gerekend met 4,2 procent.

Uit de cijfers blijkt dat Japanse consumenten in het afgelopen kwartaal fors hebben gespendeerd, voordat op 1 april de btw in Japan werd verhoogd van 5 naar 8 procent. De consumentenuitgaven gingen met 2,1 procent omhoog. De bedrijfsinvesteringen namen met 4,9 procent toe.

Economen vrezen wel dat de Japanse economie in het tweede kwartaal zal krimpen, omdat consumenten vanwege de hogere btw hun uitgaven aan banden leggen.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden