Zaanstad zoekt met spoed een nieuwe burgemeester

afmelding | Zaanstad kampt niet alleen met onrust in de wijk Poelenburg, ook de zoektocht naar een nieuwe burgemeester zit tegen.

FLEUR DE WEERD

Net nu de storm rondom de vlogger is gaan liggen, dient de volgende kwestie voor Zaanstad zich alweer aan. Gisteren maakte de provincie Noord-Holland bekend dat de sollicitatie voor een nieuwe burgemeester is stilgelegd. Te veel kandidaten hebben zich afgemeld voor de post. Dus blijft de huidige burgemeester Geke Faber zitten tot 1 december. Ze wordt dan opgevolgd door een tijdelijk waarnemer.

Het lijkt te toevallig dat dit net nu gebeurt. De afgelopen weken kwam Zaanstad in het nieuws vanwege onrust in de wijk Poelenburg en vlogger Ismail Ilgun die incidenten met zijn vrienden en de politie op YouTube zette. Toch is er volgens betrokkenen geen verband. De kandidaten hadden zich al voor de rel afgemeld, zegt de provincie Noord-Holland.

De burgemeesterspost in Zaanstad is al langer impopulair, zeggen raadsleden. "Tussen 2005 en 2007 hebben we ook meerdere interims gehad", vertelt raadslid Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad. Raadslid Ruud Pauw (Rosa) zit al vanaf 1998 in de raad en heeft ze allemaal meegemaakt. "Eerst duurde een sollicitatie langer vanwege weinig kandidaten, daarna werd er een weggestuurd om een affaire met de secretaris, zodat hij ook weer vervangen moest worden."

Het is onduidelijk waarom deze post zo impopulair is. Pauw denkt dat het burgemeesterschap in Zaanstad niet erg verschilt van enige andere stad. Het is 'teleurstellend', zegt hij, dat zich voor de post in Haarlem 38 kandidaten meldden en in Zaanstad maar twaalf - vóór de afmeldingen.

Ook andere raadsleden zitten ermee in hun maag. Misschien staat de stad te veel bekend om zijn arbeiders en is die niet hip genoeg, gist Lenie Rademaker (PvdA). En Mieke van der Beek (ChristenUnie) vertelt: "Toen ik hierheen verhuisde vroeg iedereen: Waarom niet Amsterdam of iets met meer charme zoals Monnickendam?" Rot oppert dat wellicht de mislukte integratie van de oude dorpen een rol speelt. "Mensen voelen zich Zaandammer of Assendelfter, geen Zaanstedeling."

De raadsleden betreuren de gang van zaken. "Zaanstad zit niet te wachten op interimburgemeesters", zegt Gerard Ram (VVD). "Maar als de vertrouwenscommissie zo'n beslissing neemt omdat er te weinig geschikte kandidaten zijn, vind ik het goed dat we een pas op de plaats maken."

Zaanse vlogger biedt excuses aan

Ismail Ilgun, de Zaanse vlogger die de afgelopen weken zijn vrienden filmde terwijl zij mensen op straat intimideerden, heeft zijn excuses gemaakt. "Ik beken dat ik dom gedrag heb getoond en bepaalde dingen online heb gezet die beter niet konden", schrijft hij op zijn facebookpagina.

Ilgun heeft drie dagen vast gezeten en is nu weer vrij. Justitie bekijkt of hij vervolgd kan worden. Maar volgens de vlogger hebben de media een verkeerd beeld van hem geschetst en heeft hij nooit bedoeld mensen te kwetsen. Hij heeft op dit moment geen filmapparatuur in zijn bezit, maar belooft ondanks alles snel weer te gaan vloggen: "Ik stop nooiiitttttt", schrijft hij.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden