Zaanse politie treedt harder op, maar stopt de onrust nog niet

VAN ONZE VERSLAGGEVER

In de Zaandamse wijk Poelenburg lijkt de tijd voorbij dat agenten in gesprek proberen te gaan met de overlastgevende jeugd. Ze treden strenger op tegen de overwegend Turks-Nederlandse jongeren, door premier Mark Rutte 'tuig van de richel' genoemd. Er zijn sinds maandagavond al negen aanhoudingen verricht.

De politie en de burgemeester van Zaanstad kondigden die dag aan strenger de openbare orde te gaan handhaven, met onder meer een samenscholingsverbod en extra cameratoezicht.

Dat leidde maandagavond tot acht aanhoudingen. De acht zijn inmiddels weer vrij. Een negende aanhouding volgde gisterochtend. De 19-jarige man in kwestie is aangehouden voor opruiïng.

Volgens verschillende media gaat het om vlogger Ismail Ilgun, die als aanstichter wordt gezien. De politie wil dit bericht niet bevestigen. Tijdens de doorzoeking van het huis van de 19-jarige werden volgens de politie onder andere digitale gegevensdragers in beslag genomen. Hij zat gisteravond nog vast.

Gistermiddag was het weer onrustig in de wijk. Een groepje van ongeveer 25 jongeren hing rond bij de Vomar-supermarkt en bekogelde journalisten en een auto van Pownews met eieren. Pownews deed ter plekke aangifte.

Onrust stookte ook een anonieme beheerder van de Facebookpagina 'Ratten vangen in Zaandam'. Die riep gisteren op om aanstaande zaterdag eigenhandig de jongeren uit de wijk een lesje te leren. Er meldden zich tenminste 1700 geïnteresseerden. Later werd de pagina verwijderd.

Poelenburg kwam vorige week in het nieuws door klachten over overlast en intimidatie door Turks-Nederlandse jongeren bij de Vomar. Het personeel zou vanwege de intimidatie bang zijn om de winkel te verlaten en ook klanten hebben er last van.

Op youtubefilmpjes van vlogger Ilgun is te zien hoe een fietser wordt geslagen en hoe er met agenten wordt gespot. Het Zaandamse raadslid Juliëtte Rot deed aangifte omdat Ilgun en enkele vrienden haar bedreigden via zijn meest recente vlog.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden