'Zaanse' Monet is weer thuis

Zaans Museum koopt voor ruim miljoen schilderij van Zaandam

De Franse schilder Claude Monet zette vandaag precies 144 jaar geleden voet aan wal in Zaandam. Hij verbleef er vier maanden met vrouw en kind en vereeuwigde het pittoreske plaatsje in 25 schilderijen. De meeste daarvan hangen in prestigieuze musea als Musée d'Orsay in Parijs, het Metropolitan Museum of Art in New York en het Ashmolean Museum in Oxford of bij rijke particulieren boven de haard.

Maar een van die schilderijen is vanaf vandaag weer terug in de Zaanstreek. Het Zaans Museum wist 'De Voorzaan en de Westerhem' met steun van de Vereniging Rembrandt en Zaanse fondsen te kopen voor ruim 1.160.000 euro.

Het museum kwam het schilderij op het spoor door de Stichting Monet in Zaandam, drie inwoners die al jaren het korte verblijf van Monet in Zaandam op de kaart proberen te zetten.

De stichting wist dat dit schilderij bij een antiquair in New Orleans te koop was en vroeg zich twitterend af of het Zaans Museum dit niet zou moeten kopen.

Directeur Jan Hovers nam de uitdaging aan en het museum ging op zoek naar geld. Hovers: "Het was heel belangrijk dat de Vereniging Rembrandt de helft wilde betalen. Daarna konden we op zoek naar de rest van het geld. Een groot avontuur. Het is te danken aan de ondernemende Zaanse samenleving dat het gelukt is. Want niet alleen de gemeente, maar ook de fondsen van Zaanse families - zoals het Ir. P.M. Duyvisfonds en het Honig-Laan Fonds - en het Zaanse bedrijfsleven, onder andere Koninklijke Ahold en Rabobank Zaanstreek, betaalden mee."

Hoewel het Zaans Museum niet echt een kunstmuseum is, hoort het werk er echt thuis, zegt Hovers. "Monet heeft het archetypische beeld van Holland geschilderd, met z'n water, molens en laaghangende luchten. Dat beeld, dat je ooit het beste kon zien in de Zaanstreek, is door de industrialisatie vrijwel verdwenen. Alleen bij de Zaanse Schans bestaat het nog. Daar komen de toeristen voor. Ook Monet werd gegrepen door dat attractieve polderland. Hij heeft dat oude beeld voor ons vastgelegd", aldus de directeur van het Zaans Museum.

Het museum gaat rond het 'duurste en speciaalste' schilderij van het museum een presentatie maken over de vier maanden die Monet in Zaandam doorbracht, met onder andere reproducties van zijn andere Zaanse schilderijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden