Zaandam gaat tijdens treinstaking met de boot naar het werk

Van een onzer verslaggeefsters ZAANDAM - Rondvaartmaatschappij Woltheus laat vandaag haar rondvaartboten op en neer varen van Zaandam naar Amsterdam om gestrande treinreizigers te vervoeren. Voor vijf gulden per enkele reis vervoert zij zo'n 90 mensen in de ochtend- en avondspits van de Wilhelminasluis te Zaandam naar de aanlegsteiger van het Noordhollands koffiehuis bij het centraal station te Amsterdam.

“Het is voor het eerst dat wij dit doen: omdat maandag toch altijd zo'n stille dag is, leek het ons een leuk initiatief”, aldus L. Woltheus. De busmaatschappijen nemen vandaag niet of nauwelijks extra maatregelen. “Wij zetten geen extra bussen in, omdat we door vorige stakingen weten dat we ook veel passagiers 'kwijtraken'. Veel mensen gebruiken de bus om van en naar het station te gaan: hun plekken blijven dus vandaag leeg, zodat wij weer anderen kunnen vervoeren”, aldus K. Sleddering van Centraal Nederland. Voorlichter Jacobs van de Noordhollandse busmaatschappij NZH noemt een andere reden om geen extra bussen te laten rijden. “In de spits gebruiken we tegenwoordig 95 procent van ons materieel, dus we zitten al aan de top. Maar in de praktijk hebben we tot nu weinig problemen bij treinstakingen gehad. Alleen de spits loopt altijd wat langer door: dat is voor ons een prettige bijkomstigheid.”

De verkeerspolitie te Driebergen noemt de Merwedebrug bij Gorinchem als grootste struikelblok. Verder worden de grootste files verwacht op de bekende verkeersaders van zuid naar noord.

De vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (Rover) attendeert abonnementhouders bij de Nederlandse Spoorwegen (zoals houders van een OV-jaarkaart of NS-jaarkaart) op de mogelijkheid op schadevergoeding. De extra kosten die zij vandaag maken, kunnen zij verhalen op de NS.

Pagina 3: Spoorwegbonden proberen koortsachtig op een lijn te komen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden