Zaandam doet niet aan homofobie, dus heet de straat Piccolo gewoon weer Hobo

De binnenstad van Zaandam.  Beeld
De binnenstad van Zaandam.

Er was ophef over een straatnaam, vervolgens was er ophef over de ophef, waarna een grondig onderzoek over de ophef volgde - en nu is alles weer bij het oude. Een straatje in Zaandam heet tóch weer Hobo, zoals altijd al de bedoeling was.

Joris Belgers

De straat, ingeklemd tussen de straatjes Fagot en Klarinet, bevindt zich in een nieuwbouwwijk in het westen van Zaandam. De kwestie stamt uit 2016: toen de wijk werd opgeleverd, bleek dat een aantal inwoners van Zaandam de geplande straatnaam Hobo (het instrument) te veel op het woord ‘homo’ (een persoon die op mensen van hetzelfde geslacht valt) vonden lijken. Hobo zou ‘onaangenaam klinken’, en verschillende bewoners riepen de gemeente op een ander muziekinstrument te kiezen.

In eerste instantie kwam de gemeente tegemoet aan de wens, waarna de naam ‘Piccolo’ (een kleine dwarsfluit) in het kadaster werd ingetekend. Vervolgens ontstond er ophef over deze naamsverandering toen het Zaanse nieuwskrantje De Orkaan, en erger, Bureau Discriminatiezaken de kwestie oppikten.

De raad boos, het college geschrokken, en de gemeente herzag prompt de naamsverandering. Immers: Zaanstad is een zogenoemde regenbooggemeente. Vandaar dat er snel een motie werd aangenomen waarin stond dat de stad absoluut niet ‘vereenzelvigd wil worden met homofobe gedachten’.

Alleen moest het college van b. en w. wel eerst uitzoeken of de nieuwe verandering juridisch mogelijk was - plots woonden mensen die een huis op Piccolo hadden gekocht toch weer op Hobo. Maar de naamherziening bleek gegrond, de straat heet vanaf nu gewoon weer Hobo, en de bewoners ervan zullen door de gemeente worden gecompenseerd voor eventuele kosten die zijn gemaakt door hun adreswijziging.

Of er inwoners waren die zich stoorden aan mogelijke connotaties van de straatnaam Piccolo, of de Engelse betekenis van de parallelstraat Fagot, vermeldt de historie niet.

Lees ook:

Hoe Salzburg zijn foute straatnamen aanpakt

Wat doe je met straten die vernoemd zijn naar leden van Hitlers NSDAP? Met die vraag ziet het Oostenrijkse Salzburg zich geconfronteerd, nu blijkt dat meer dan zestig straten de naam dragen van iemand met een ‘bruin’ verleden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden