Zaalvoetballen doe je voor het team, niet voor jezelf

Zaalvoetbal | In aanloop naar het EK 2018 moet Oranje nog heel wat hindernissen nemen. Alleen het collectief telt.

Het collectief weegt voor Max Tjaden zwaarder dan het individu. Na zijn aanstelling als bondscoach van de zaalvoetballers, in juni vorig jaar, liet hij de spelers weten dat hij ging voor het beste team en niet voor de beste individuele spelers. Tjaden deelde en passant ook nog mee dat er geen vergoedingen meer werden gegeven voor het spelen in de nationale ploeg. Voetballen in het oranje shirt doe je voor de eer.

Terug naar de basis, zo kunnen de beweegredenen van Tjaden het best worden omschreven. Zoals het in de tijd van de 78-voudig ex-international was. "We zijn afgestapt van de vergoedingen omdat we het budget niet hebben en omdat we vinden dat je het leuk moet vinden om te zaalvoetballen", zegt Tjaden dinsdag na de verloren oefenwedstrijd (2-3) tegen België in het Topsportcentrum in Almere.

Het moet in de ogen van Tjaden (45) een eer zijn om met de leeuw op je borst te spelen. "Er zijn toen wel spelers afgehaakt. Die zeiden niet direct dat ze stopten omdat ze niks meer kregen. Ze kwamen met andere redenen. Daar moeten wij maar soep van maken of het een drogreden was of dat het werkelijk zo was. Ik kan alleen maar zeggen dat ik zeer content met de samenstelling van de huidige groep."

Het duel met België, dat een dag eerder in Almere met 6-3 werd verslagen, was de laatste wedstrijd in de voorbereiding op het EK-kwalificatietoernooi van begin volgende maand in Georgië. In Tbilisi strijdt Nederland met het thuisland, Italië en Wit-Rusland om een plaats voor de Europese titelstrijd van 2018 in Slovenië. Voor de nummer twee in de groep resten nog twee play-offwedstrijden om een ticket voor het EK.

Nederland kwam deze eeuw pas twee keer eerder uit op het EK, in 2005 in Tsjechië (met Tjaden als speler) en in 2014 in België (met Tjaden als assistent van bondscoach MarcelLoosveld). De achterstand van Nederland op de Europese toplanden is groot. Tjaden: "Wij oefenden in januari in Zwolle tegen Rusland. Zij hebben een competitie van twaalf ploegen met alleen full-profs. Daar moeten wij tegen opboksen."

"Je hebt in Europa zeven toplanden", vervolgt Tjaden. "Portugal, Italië, Rusland, Spanje, Oekraïne, Kazachstan en Azerbeidzjan. Als wij vanuit Europa zeven landen mogen afvaardigen naar het WK zijn zij er bij. Dan komt er een grote middengroep met semi-professionele landen en dan is er een groep met Nederland en België die zaalvoetbal op amateurbasis bedrijven."

Tjaden zou het toejuichen als Nederlandse spelers naar het buitenland gaan. Van de huidige selectie speelt alleen Said Bouzambou over de grens, bij FC Antwerpen. "Mo Attabi heeft in Italië gespeeld. Als fullprof in Italië word je fitter, groeit je weerstand en krijg je meer ervaring. Maar als ik zeg dat de spelers naar het buitenland moeten, krijg ik de clubs en de coaches hier op mijn dak."

Bij zijn aanstelling hamerde Tjaden, die naast bondscoach in Zeist ook hoofddocent zaalvoetbal aan de KNVB-academie is, op het belang van het collectief. Samen dingen doen werd het motto. Hij liet een tekening maken waarop een kar in de richting van het EK in Slovenië rijdt. Met als kop 'samen dingen doen' en als ondertitel de letters AGJSSKJV: Alleen Ga Je Sneller Samen Kom Je Verder. Bij de wedstrijden straks in Georgië staat de tekening in de kleedkamer.

Tjaden: "Op de tekening zie je een kar rijden richting Slovenië 2018. Je ziet spelers die de kar duwen, spelers die de kar trekken en spelers die in de kar geholpen worden. De twee coaches staan in de kar, zij bepalen de richting. Wil je tot die spelers behoren moet je fit zijn, in vorm zijn, focus hebben en de drie P's uitstralen: plezier, professioneel en presteren."

veel spelers van allochtone afkomst

Zaalvoetbal is popualir bij jongens met een allochtone achtergrond. Ook de selectie van het Nederlands team herbergt veel spelers van allochtone afkomst. Bondscoach Max Tjaden heeft daar niet een sluitende verklaring voor.

"Het is een afspiegeling van de competitie, met veel clubs in de grote steden. Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam. Ik ben twee jaar lang trainer-coach geweest van TTP Rotterdam. Onze club was een afspiegeling van de Koopgoot op zaterdagmiddag. Multicultureel. Ik had een Javaanse jongen, een Bosnische jongen, Marokkaanse jongens, Turkse jongens en een Kaapverdiaan. Van alles. Zoals Rotterdam is, multiculti."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden