Zaak van 'verrotte levens' in turngezin telt alleen verliezers

Fred Buddenberg

Jarenlang was Verona van de Leur het stralend middelpunt van het Nederlandse vrouwenturnen. Met haar gratie en innemende glimlach veroverde ze in 2002 bij de Europese kampioenschappen in Patras vijf medailles. In hetzelfde jaar behaalde de toen 16-jarige turnster zilver op het onderdeel vloer bij de mondiale titelstrijd in Debrecen. Door die prestaties werd Van de Leur in 2002 gekozen tot sportvrouw van het jaar.

Een zware enkelblessure, opgelopen in maart 2003, brak een glanzende carrière in de knop. Door de fysieke problemen kon Van de Leur zich niet plaatsen voor de Olympische Spelen in Athene. Ze had moeite haar oude niveau te halen, maar het vooruitzicht om deel te nemen aan de Spelen van 2008 in Peking hield haar op de been. Ook dat olympische toernooi zou ze echter niet halen.

Tijdens de Europese kampioenschappen in Clermont-Ferrand, een van de kwalificatiemomenten voor Peking, knapte er iets in de frêle turnster. In de Franse stad was ze, niet voor de eerste keer, in aanvaring gekomen met mensen van de bond. Een emotionele Van de Leur beschuldigde de officials van ’politieke spelletjes’, nadat ze de plaats op balk was kwijtgeraakt aan Lichelle Wong. Ze was er helemaal klaar mee.

Twee maanden later zette Van de Leur een punt achter haar carrière. Mentaal geknakt na een loopbaan vol blessures en conflicten met trainers, coaches en bestuurders. Maar er lagen ook ’persoonlijke redenen’ aan de beslissing ten grondslag. Wat die waren werd snel duidelijk. Tegen een misdaadverslaggever (!?) van Revu deed Van de Leur een boekje open over haar ’verrotte leven’. Ze leefde in onmin met haar familie.

In het artikel zei Van de Leur dat haar vader haar bankrekening zou hebben geplunderd. De verhoudingen waren zo verstoord dat de sloten in het ouderlijk huis waren vervangen. Na die onthullingen deed ook vader Henk zijn zegje. Hij zei dat de ellende was begonnen sinds de 39-jarige Robbie in het leven van zijn dochter was gekomen. Hij noemde de vriend van Verona een crimineel. Hij meldde dat ook zijn leven, dat van zijn vrouw en hun andere dochter ’verrot’ was.

Over het opgemaakte geld zei hij dat het onderhouden van een op topniveau sportende dochter een dure aangelegenheid is. Twee weken geleden kwam de zaak voor de rechter. In kort geding eiste Van de Leur een bedrag van 62.000 euro van haar vader. Gisteren oordeelde de rechtbank in Den Haag dat vader Van de Leur inzage moet geven in zijn bankafschriften. Bovendien moet hij Verona persoonlijke bezittingen teruggeven en een bedrag van ruim 1300 euro betalen.

Als ex-topsporter zou Verona de uitspraak van de rechter als een overwinning kunnen zien. Maar de zaak van de ’verrotte levens’ in het gezin Van de Leur telt alleen maar verliezers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden