Zaak-Uwe Barschel heropend

Van onze correspondent BERLIJN - Was het dan toch moord? Gisteren maakte de Duitse officier van justitie in Lübeck bekend dat het onderzoek naar de dood van Uwe Barschel, de oud-premier van de Noordduitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, zal worden heropend.

Zeven jaar geleden werd in een kamer van het luxe hotel Beau Rivage in Genéve het lichaam van Barschel gevonden, die kort daarvoor was afgetreden wegens zijn betrokkenheid bij een 'vuile' campagne tegen zijn politieke rivaal Björn Engholm.

Barschel lag volledig gekleed in een badkuip. Als doodsoorzaak werd een overdosis aan slaapmiddelen en barbituraten vastgesteld. De politie sloot de akte met de stelling van zelfmoord. Er zijn nu nieuwe aanwijzingen dat het misschien toch om moord gaat.

Volgens het morgen verschijnende weekblad Der Spiegel stoelen die aanwijzingen vooral op het onderzoek van een Zwitserse toxicoloog die tot de conclusie kwam dat Barschel de hoeveelheid barbituraten onmogelijk zelf tot zich genomen kan hebben. Hij zou voordien al te veel kalmeringsmiddelen hebben geslikt. De toxicoloog suggereert daarmee dat iemand anders de slapende Barschel de dodelijke barbituraten moet hebben toegediend. Die conclusie komt overeen met de claim van Barschels echtgenote die herhaaldelijk op een heropening van het onderzoek heeft aangedrongen omdat ze de zelfmoord-theorie niet wilde accepteren.

Volgens het eveneens morgen verschijnende weekblad Focus zou Barschel in Genéve geschaduwd zijn door agenten van de staatsveiligheidsdienst van de DDR, de Stasi. Of zij iets met zijn dood te maken hebben, is echter nog een open vraag.

De raadsels rond Barschel blijven dus nog onopgelost. In 1987 had een onderzoekscommissie vastgesteld dat de christen-democraat Barschel in de verkiezingscampagne tegen zijn sociaal-democratische opponent Björn Engholm een aantal smerige trucs had toegepast, waaronder de verspreiding van geruchten over Engholms sexuele geaardheid. Hoewel Barschel de verkiezingen won, moest hij aftreden en werd Engholm alsnog tot premier van Sleeswijk Holstein gekozen.

Engholm zelf, die opklom tot de nationale voorzitter van de SPD en gedoodverfd kandidaat was voor de opvolging van Helmut Kohl als bondskanselier, moest in 1993 op zijn beurt aftreden toen bekend werd dat hij destijds voor de onderzoekscommissie niet de volledige waarheid had verteld. Eerder dan hij had toegegeven was Engholm op de hoogte geweest van de campagne-praktijken van zijn tegenstander. Voor het overdragen van die kennis zou een naaste medewerker van Barschel geld hebben ontvangen uit SPD-kringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden