Zaak tegen Karr geseponeerd

(Novum/AP) - De anderhalve week geleden uit Thailand naar de Verenigde Staten overgebrachte leraar John Mark Karr wordt niet vervolgd voor de moord op JonBenet Ramsey. Dat heeft het openbaar ministerie in Boulder in Colorado maandag bevestigd. Het DNA van Karr stemt niet overeen met sporen die op het stoffelijk overschot van het 6-jarige schoonheidskoninginnetje zijn aangetroffen en er zijn evenmin andere bewijzen dat hij rond de tijd van de moord in Boulder was, zei officier van justitie Mary Lacy.

Advocaat Seth Temin zei ontsteld te zijn dat zijn cliënt helemaal uit Bangkok naar Colorado is gesleept, klaarblijkelijk zonder forensisch of ander bewijs dat de verdenking tegen hem ook maar enigszins kon staven. Lacy zei dat Karr in april als verdachte in het vizier was gekomen, nadat hij jarenlang in e-mailcontacten en later ook telefoongesprekken met een professor in Colorado beweerd had verantwoordelijk te zijn voor de moord. Lacy verdedigde de beslissing om hem te laten arresteren. Er was geen andere manier om DNA-monsters van hem te nemen zonder argwaan te wekken en te voorkomen dat hij zou vluchten. Bovendien bestond de vrees dat Karr, die pas een baan als leraar in Bangkok had aanvaard, zich aan een ander meisje zou vergrijpen, zei Lacy.

Met de aanhouding van de 41-jarige Karr leken de autoriteiten een doorbraak te hebben bereikt in het onderzoek naar het bijna tien jaar oude moordmysterie. Karr beweerde erbij te zijn geweest toen het meisje stierf en dat haar dood een ongeluk was. Op vragen van journalisten of hij onschuldig was, antwoordde Karr ontkennend. Maar het verhaal van Karr viel niet te rijmen met de feiten, waardoor het vermoeden rees dat hij dermate geobsedeerd was door de zaak dat hij een misdrijf bekende dat hij niet gepleegd kon hebben. Zo konden familieleden zich niet herinneren dat Karr niet bij hen in Georgia en Alabama was rond de kerstdagen van 1996, toen JonBenet dood bij haar ouderlijk huis in Boulder werd gevonden.

Hoewel de zaak tegen Karr is geseponeerd, wordt hij niet uit hechtenis vrijgelaten. Hij wordt waarschijnlijk overgeplaatst naar Sonoma County in Californië, waar hij in 2001 is aangeklaagd wegens bezit van kinderporno.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden