Zaak-Sybine houdt nog zestig rechercheurs bezig

Het zou, zegt de Maarnse mevrouw, een zaligheid zijn als de politie de dader of daders kan aanhouden. ,,Elke dag denk ik er wel even aan. We hebben het er allemaal nog over. Die onzekerheid is heel vervelend.''

Rond de zaak-Sybine heerst ,,in het belang van het onderzoek'' stilte. Ruim twee maanden na de vondst van het lichaam van Sybine Jansons kan de politie ondanks een ongekende inzet van mensen en middelen geen enkel resultaat melden. Zo'n zestig politiemensen zijn nog dagelijks bezig met het natrekken van de tips. Het sectierapport is klaar, maar het openbaar ministerie in Utrecht wil daar vooralsnog geen mededelingen over doen.

De 13-jarige scholiere is het slachtoffer geworden van een misdrijf; meer wil het OM niet kwijt. Uit intensieve laboratoriumonderzoeken moet de doodsoorzaak blijken en ook hoe lang het lichaam in een afwateringskanaal in Breukelen heeft gelegen. Sybine raakte op 19 januari vermist en werd vijf weken later, op 24 februari, dood gevonden.

De politie houdt zich op de vlakte om de dader(s) niet wijzer te maken dan nodig is. ,,De dader willen we gewoon een keer pakken. Daarom geven we geen daderwetenschap vrij'', zegt woordvoerder P. Grasmaijer van de politie regio Utrecht. In Maarn en wijde omgeving wordt dat moment gespannen afgewacht. Burgemeester Burgman zei eerder dat ,,het afronden van emoties en verdere rouwverwerking pas aan de orde is als we een duidelijk antwoord hebben op wat er is gebeurd en wie het heeft gedaan''. De meeste mensen in Maarn hebben begrip voor de zwijgzaamheid van politie en justitie ,,als ze daardoor die vent maar kunnen pakken''. Mocht het iemand uit Maarn zijn, ,,dan heeft-ie hier geen leven meer en zijn familie ook niet'', klinkt het dreigend.

De twijfel over het aanhouden van een of meer daders groeit naarmate het onderzoek langer duurt. De zestig rechercheurs hebben een dagtaak aan het uitspitten van alle dertienhonderd 'informaties' die zijn binnengekomen. Politiewoordvoerder Grasmaijer: ,,Als je met een tipgever doorpraat, komen uit één tip soms wel vier of vijf acties voort. Daarom hebben we voor dit onderzoek zoveel mensen nodig. Het is maar zelden dat de 'gouden tip' leidt tot het oplossen van een misdrijf. Meestal is het een combinatie van informaties.'' Justitie en een anonieme particulier hebben samen een beloning van 100 000 gulden uitgeloofd voor inlichtingen die leiden tot aanhouding van de dader(s).

In de loop van het onderzoek heeft de politie een ,,groot aantal mensen benaderd, gehoord en gecheckt op alibi'' in verband met de verdwijning van Sybine. Dat heeft zowel in Maarn als in Breukelen tot geruchten geleid dat bepaalde mensen iets met de zaak te maken zouden hebben. ,,Op zich heel begrijpelijk, maar door mensen te horen zijn ze voor ons nog geen verdachten'', zegt Grasmaijer.

In Maarn ligt de zaak-Sybine nog steeds gevoelig. Haar ouders hebben na de begrafenis om rust gevraagd en daaraan houden zeker vrienden en bekenden zich door niet met journalisten te praten. De realiteit is echter ook dat de emotie en onrust met het verstrijken van de tijd beginnen te luwen. ,,Het zakt van lieverlee wat af. Mijn oudste zegt heel nuchter: ik ga op de fiets, mij overkomt dat niet'', zegt een moeder met schoolgaande kinderen. De eerste weken na Sybines verdwijning brachten ouders hun kinderen naar school of sportclub, nu pakken kinderen weer zelf de fiets. Maar je blijft alert. Als ik over de Amersfoortseweg rijd, kijk ik onwillekeurig naar het fietspad of er geen kinderen alleen rijden. Dat is een automatisme geworden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden