Zaak-Sister P.: keihard of broos?

De rechtbank in Rotterdam spreekt vandaag recht in de zaak-Opaal. Volgens persofficier mr. R. van Tooren is de naam van het onderzoek naar de mensensmokkelbende van de Chinese Sister P. volstrekt willekeurig gekozen en moet daar verder niets achter gezocht worden. ,,De edelstenen waren gewoon aan de beurt.''

Zonder het zelf te weten heeft de unit mensensmokkel van het kernteam Noordoost-Nederland niettemin een wel heel toepasselijke naam bedacht. Treffender dan via de harde, doch broze edelsteen had het dilemma van deze strafzaak niet kunnen worden weergegeven. Allereerst als het gaat om het volstrekt tegenstrijdige beeld dat gaandeweg het proces is geschapen van de hoofdrolspeelster, de 37-jarige Jing Ping C., alias Sister P. Een bikkelharde vrouw, meent het openbaar ministerie. De onbetwiste iron lady van een organisatie, die tussen 1998 en 2002 het absolute monopolie bezat op de peperdure smokkel van Chinezen van het Europese vasteland naar Groot-Brittannië. Een vrouw ook die elke vorm van tegenspraak laat beantwoorden met grof geweld en intimidatie.

Een gemene streek van het OM noemt de raadsvrouw van Sister P., mr. I. Weski, die zet van het OM. ,,Het parket wil de rechtbank doen geloven in de slechtheid van mijn cliënte en het bestaan van een evil empire.'' In de rechtszaal lijkt de Chinese eerder een broos vrouwtje met paardenstaart, dat zich moeite getroost over te komen als iemand van vlees en bloed. ,,Ik ben misschien geen goed mens, maar ook geen slecht mens''.

Maar ook met betrekking tot het bewijsmateriaal tegen Sister P. en haar zeven handlangers heeft de opaal grote symbolische waarde. Het openbaar ministerie heeft kosten noch moeite gespaard om aan te tonen dat het met het oprollen van deze organisatie -ook verantwoordelijk voor het fatale Dover-transport waarbij 58 Chinezen omkwamen- de mensensmokkelaars een zware slag heeft toegebracht. Persofficier Van Tooren meent dat het OM een sterke zaak heeft en dat Sister P. veroordeeld zal worden.

Weski daarentegen kan zich niet voorstellen dat de rechters haar cliënte straf zullen opleggen. Herhaaldelijk heeft ze laten doorschemeren niet onder de indruk te zijn van het vooral op 'ondeugdelijke telefoontaps' steunende 'broze' bewijsmateriaal.

Hoe het rechterlijk oordeel over Sister P. vandaag ook zal uitvallen: haar eventuele straf zal in elk geval lager zijn dan die van een van haar uitvoerders, de chauffeur van het fatale Dover transport. Perry W. zit in Engeland een gevangenisstraf uit van veertien jaar. Officier van justitie mr. M. Verwiel eiste drie weken geleden 'slechts' tien jaar en acht maanden tegen de Chinese. Een hogere straf staat de Nederlandse wet in deze zaak niet toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden