Zaak-Moszkowicz lijkt in alles op andere tuchtuitspraken

Hof van Discipline schrapt vaak advocaten om boekhouding

Het einde van de loopbaan van topadvocaat Bram Moszkowicz lijkt in zicht. Hij hoopt bij het Hof van Discipline de uitzetting uit het ambt van advocaat te voorkomen.

De ellende voor Moszkowicz lijkt, afgaande op de reacties op de tuchtrechtelijke uitspraak van de Raad van Discipline, nog groter te kunnen worden. Jan Loorbach, de landelijke deken van de Orde van Advocaten, liet in zijn commentaar ruimte voor een vervolg bij de strafrechter, omdat de administratie van de strafjurist mogelijk aanwijzingen bevat voor valsheid in geschrifte.

In een reactie daarop zegt het Openbaar Ministerie in Amsterdam dat van een onderzoek geen sprake zal zijn, tenzij een klacht wordt ingediend. En of dat dan leidt tot vervolging, is nog maar de vraag. Het OM is terughoudend als de klacht tevens bij de tuchtrechter ligt, om stapeling te voorkomen.

In de commentaren, overigens ook die van Moszkowicz zelf, wordt steeds gewezen op het uitzonderlijke karakter van de uitspraak. De Orde zou bezig zijn met een heksenjacht tegen Moszkowicz. Tevens zou de Orde opgejaagd worden doordat staatssecretaris Teeven (justitie) meer greep op de advocatuur wil middels een in te stellen college van toezicht. Dat zou worden gevuld met mensen van buiten de advocatuur en zou zo een correctie vormen op al te veel zelfregulering. In die redenering zou het aanpakken van Moszkowicz een blijk van eigen kracht zijn, onder het motto: kijk eens, wij durven het zelfs aan een van de topadvocaten aan te pakken.

Zeker in de cijfers van de Raden van Discipline en het Hof van Discipline is daar geen grond voor te vinden. In 2009 moesten dertien advocaten hun toga inleveren. Een jaar later waren dat er weer dertien. In 2011 werden tien raadslieden uit het ambt gezet. En dit jaar, tot en met de zaak-Moszkowicz, zijn er negen schrappingen. Met nog twee maanden te gaan, ligt het aantal uitzettingen uit het ambt dit jaar beneden het gemiddelde van de voorbije jaren. In de cijfers, en daarbij in het achterhoofd houdend dat er in Nederland 16.000 advocaten zijn, is geen bewijs te vinden dat de jacht op minder goed functionerende advocaten is geopend.

Wie een blik slaat op de uitspraken van de voorbije jaren kan ook niet tot de conclusie komen dat de zaak-Moszkowicz een aparte behandeling heeft gekregen. Bij veel van de advocaten die zijn geschrapt was de administratie niet op orde en werden cliënten niet goed behandeld. Vaak was er ook het verwijt dat slecht werd gereageerd op vragen van de deken. In die zin wijkt de uitspraak Moszkowicz niet af. De zaak is alleen uitzonderlijk omdat de hoofdpersoon uitzonderlijk is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden