Zaak Amiri: oppositie wil uitzettingsbeleid herzien

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. Beeld anp
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.Beeld anp

De 23-jarige Tamana Amiri is sinds begin deze week op Afghaanse bodem in de hoop haar spoorloze vader te vinden. Hij - Feda Amiri (54) - werd begin januari uitgezet op verdenking van oorlogsmisdaden. Sindsdien zegt zijn familie niks meer van hem vernomen te hebben. Een deel van de oppositie maakt zich ernstige zorgen over zijn lot en wil dat staatssecretaris Fred Teeven (VVD, veiligheid en justitie) zijn uitzettingsbeleid herziet. Hij is dat niet van plan.

Redactie

Amiri is uitgezet op basis van de zogenoemde 1F-procedure, waarbij asielzoekers die verdacht worden van ernstige misdrijven, zoals mensenrechtenschendingen, geen verblijfsstatus kunnen krijgen. In 2000 is besloten dat iedereen die tussen 1978 en 1992 als (onder)officier voor de Afghaanse veiligheidsdiensten werkte per definitie onder het 1F-artikel valt. Dus ook Feda Amiri, die volgens zijn dochter slechts een simpele politieagent was.

Oneerlijk
"Iedereen wordt nu over één kam geschoren", zei D66'er Gerard Schouw vandaag in een Kamerdebat. Net als GroenLinks, SP en ChristenUnie vindt D66 het oneerlijk dat Afghanen die voor een veiligheidsdienst werkten allemaal onder 1F vallen. Bovendien geldt een omgekeerde bewijslast: ze moeten zelf aantonen dat ze niet schuldig zijn aan die misdaden.

De partijen pleiten voor een individuele toets zonder omgekeerde bewijslast en een opschorting van de uitzetting van Afghaanse 1F'ers totdat er duidelijkheid is over het lot van Amiri. "We moeten nu onze verantwoordelijkheid nemen, het gaat om mensenlevens", zei Corinne Ellemeet van GL. Maar Teeven ziet hier geen aanleiding voor. Een Kamermeerderheid steunt hem.

Achttien jaar in Nederland
Het gezin Amiri is al achttien jaar in Nederland. In 2006 kregen de moeder en drie kinderen een Nederlands paspoort. Lange tijd was de situatie in Afghanistan te onveilig om Feda Amiri uit te zetten. "Ik begrijp dat het wrang is voor familie, echtgenoten en kinderen. Maar de veiligheidssituatie is gewijzigd", aldus Teeven. Toch geldt voor het land nog een negatief reisadvies. "Reis niet naar Afghanistan. Het is in heel Afghanistan onrustig en onveilig", meldt de website van de overheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden