Zaailingen en zaaisels

In mijn tuin word ik regelmatig verrast door zaailingen. Dat komt omdat ik na de aanleg zo min mogelijk in de grond wroet en bovendien niet al te 'netjes' tuinier. Massale uitzaaiing van kerstroos (Orientalis-hybriden), venijnboom (Taxus media 'Hicksii'), egelantier, klokjesbloem, longkruid, maarts viooltje, vergeet-mij-niet, vrouwenmantel, prikneus (wit!) en nog veel meer is het gevolg. Als deze soorten in de tuin groeien, ligt uitzaaiing voor de hand, maar waar komen een heuse vlinderstruik en Caryopteris vandaan?

Julia Voskuil

Zaailingen uitrukken en als onkruid in de groenbak kieperen is moeilijk, maar laten doorgroeien kan natuurlijk ook niet. Sommige staan als haren op een hond. De miniatuur Taxus zet ik met het plantschepje naast z'n grote broers in de haag. Een beetje extra volume kan nooit kwaad. Maarts viooltje, klokjesbloem en vergeet-mij-niet gaan per soort in een flinke bloempot. Vrienden zijn er dolblij mee. Ook de kerstrozen vinden gretig aftrek, maar die gaan per stuk in een klein potje. De bloemkleur wordt een verrassing, want ik heb wel tien verschillende kleuren aangeplant, van wit en appelgroen tot purperzwart. Dat is feest van februari tot april.

Zelf zaaien is ook leuk, zeker zaad van eigen oogst. April is een goede maand om in bakjes en potjes te zaaien. De lichtintensiteit doet de plantjes vlot en gedrongen opgroeien. Bij gunstig weer kunnen ze buiten staan (= afharden) en na half mei mogen ze worden uitgeplant. Dit zogenaamde voorzaaien is bewerkelijker dan ter plaatse zaaien, maar het heeft als voordeel dat je controle hebt over de zaaisels. Week harde zaden zoals van reukerwt (Lathyrus), nachtschone (Mirabilis) en (oranje) pompoen, vooraf een nachtje in water of nat zand. Hoe sneller de kieming, hoe minder kans op schimmel.

Tip

Hou zaaigrond (kantenklaar te koop) vochtig, niet kletsnat. Laat de zaden goed contact maken met de grond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden