Z-Korea: Eerst zien, dan geloven

Het Zuid-Koreaanse journaal was gisteren snel klaar met het akkoord. Al na tien minuten volgden andere onderwerpen: de reis van de president naar Spanje en de dood van negen illegale Chinese immigranten.

De vraag die de media vooral bezighoudt: wat worden de financiële lasten voor Zuid-Korea?

De olie die als ’beloning’ naar het Noorden wordt gestuurd, heeft een totale waarde van 330 miljoen dollar. Het is de bedoeling dat de kosten daarvan door vier landen worden gedeeld: Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Rusland en China. Japan wil pas later meebetalen. Eerst moet de kwestie worden opgelost van de Japanners, die in de jaren 1970 en 1980 door Noord-Korea werden ontvoerd.

De Koreaanse krant Chosun Ilbo waarschuwt voor een herhaling van 1994. In Genève werd toen een akkoord getekend dat de eerste Noord-Koreaanse nucleaire crisis moest bedwingen. Noord-Korea beloofde destijds zijn nucleaire activiteiten te bevriezen, in ruil voor de bouw van twee lichtwaterreactoren. Die moesten het tekort aan elektriciteit in het noorden oplossen. Zuid-Korea bouwde die reactoren, en droeg 70 procent van de totale kosten van 4,6 miljard dollar. „Het mag niet gebeuren dat we wéér voor het leeuwendeel van de kosten opdraaien”, aldus de krant.

De in de internationale media veel geciteerde onderhandelaar bij het zeslanden-overleg Chun Yung-woo mag het akkoord dan wel bestempelen als „een nieuwe mijlpaal”, de meeste overige deskundigen zijn sceptisch. Yoo Ho-Yeol, Noord-Korea-expert aan de Korea Universiteit in Seoul, waarschuwt voor te veel optimisme. „Noord-Korea heeft een drastische gedragsverandering laten zien. Maar het is niet zeker of het land uiteindelijk echt zijn kernwapenprogramma opgeeft.” Een ander zegt laconiek: „Gesloten reactoren kun je weer opstarten. Internationale waarnemers kun je weer het land uitzetten.” Analisten geloven dat Noord-Korea pas zijn kernwapens (een stuk of zes, schat men) in de kast zet, als het land er echt van overtuigd is dat de Amerikaanse pogingen om de betrekkingen te verbeteren oprecht zijn.

De Zuid-Koreaanse president Roh gaf vanuit Spanje ook een enigszins zuinige reactie. „Ik verwelkom het akkoord, maar we moeten er goed op blijven toezien dat het wordt nageleefd.” Roh zei wel dat binnenkort weer kan worden begonnen met het sturen van rijst en mest naar het noorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden