Yusuf Islam (Cat Stevens) laat zijn publiek vertwijfeld achter

Popmuziek
Cat Stevens / Yusuf Islam, vrij 20/5- Ahoy (Rotterdam) CD: Roadsinger (Island)

Op het immense voorplein van Ahoy stond vrijdag moederziel alleen een met kleurige graffiti bespoten VW-busje geparkeerd. Met dit favoriete vervoermiddel uit de hippie-tijd symboliseerde Yusuf Islam, voorheen Cat Stevens geheten, zijn terugkeer op het pad van de popmuziek.

"Na 36 jaar sta ik weer in Ahoy" zo memoreerde hij zijn comeback zonder overigens precies aan te geven waarom. Indirect verklaart hij in het tourboek: "Het enige wat ik weet is dat de weg die me vandaag tot hier bracht nog steeds wordt geleid door goddelijke hulp." Referenties aan zijn islam-geloof waartoe hij zich in 1977 bekeerde, bleven echter de hele avond achterwege.

Wellicht bestaat er een aardser reden, en wel om de musical 'Moonshadow' te bekostigen die als try-out de hoofdmoot van het concert uitmaakte: "Daarvan droomde ik al sinds mijn jeugd". Stevens (1948), geboren uit een Grieks-Cypriotische vader en Zweedse moeder, groeide immers op in het mekka van de musical, het Londense West End. Vanaf 1966 had hij hits zoals 'I love my dog' en 'Matthew and son', vingeroefeningen zo bleek later voor het vierluik 'Mona bone jakon' ('70), 'Tea for the tillerman' ('70), 'Teaser and the firecat' ('71) en 'Catch bull at four' ('72). Alle albums bevatten tijdloze songs waaronder 'Father & son', 'Morning has broken', 'Wild world' en 'Peace train'. Ieder voor zich juweeltjes die voor de Woodstock-generatie als evenzovele spirituele bakens golden.

In Ahoy, dat wegens de matige opkomst gehalveerd was, bracht Stevens/Islam een verbrokkelde show. Tijdens het eerste deel speelde er een singer-songwriter op gitaar, geassisteerd door nog twee gitaristen waaronder zijn vaste begeleider Alun Davies. Die unieke stem was nog volledig in tact, de zeggingskracht van de liedjes nog altijd even sterk. Daarna volgde de musical waarin hij al zijn songs had verweven. Het flinterdunne verhaal, uitgevoerd door een achtkoppige band en verbeeld met sprookjes-clips, haalde alle spiritualiteit onderuit. Daarna mochten we nog meezingen op 'Ruby my love' en getuige zijn van Islam/Stevens' botsing met de Amerikaanse autoriteiten. In 2004 werd hij per abuis voor moslim-terrorist aangezien, een ervaring die hij verwerkte in de song 'Boots & sand', inclusief gastbijdrage van Paul McCartney.

Ondanks zijn verdiensten en die prachtige stem, liet de Engelse zanger zijn publiek vertwijfeld achter. Hij sprak zich nauwelijks uit over de 'wild world' van vandaag en bleef hij steken in een romantische zoektocht per ouderwetse VW-bus naar de verloren jeugd.

Herdenkingen
Yusuf Islam/Cat Stevens' concert doet overigens niets af aan zijn belang voor de popgeschiedenis. Zijn tournee valt samen met herdenkingen, dan wel de komst van een stoet singer-songwriters die net als hij veertig jaar geleden doorbraken en sindsdien een standaard hebben gezet. Daarmee werd de popartiest geboren die als muzikant zijn eigen boek/schilderij in geluid afleverde. Opeens was een elpee geen verzameling hits meer maar een album waarop alle songs in cyclus een bezield verband vormden.

De singer-songwriter avant la lettre heette Bob Dylan; morgen wordt zijn 70ste verjaardag overal ter wereld gevierd.

Jubilerende singer-songwriters
24/5: Bob Dylan 70 (Radio 1, 2.00-6.00 uur), 26/5: Tribute to Carol King, Paradiso (Amsterdam), 28/5: A concert for Bill Withers, Carré (Amsterdam), 3/6: Emmylou Harris, Carré (Amsterdam), 4/6: Elton John, Beach Concert (Scheveningen), 9 & 11/6: Neil Diamond, Ahoy (Rotteram), 18/6: Barry McGuire, De Boerderij (Zoetermeer).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden