wk turnen

YouTube-held in finale op vloer

Bram Verhofstad in actie op vloer tijdens de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen turnen in Montreal, Canada. Beeld ANP
Bram Verhofstad in actie op vloer tijdens de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen turnen in Montreal, Canada.Beeld ANP

Bram Verhofstad op vloer en Epke Zonderland en Bart Deurloo op rek plaatsen zich voor finales. De kwalificaties kenden een bizar moment.

Eline van Suchtelen

Op YouTube was hij al een held. Nu hij de vloerfinale op de wereldkampioenschappen turnen heeft gehaald in Montreal, is Bram Verhofstad het ook in de turnhal. Zeker door de manier waarop de 22-jarige turner uit het Brabantse Overloon zich als achtste en laatste voor de finale plaatste.

Terug naar vandaag, naar een bizar moment in de kwalificaties. Als Verhofstad, Casimir Schmidt en Bart Deurloo op vloer in actie komen, zien ze dat er iets niet klopt. Ergens in de vloer zit een hobbel. Als Deurloo met zijn voet in het gat naast de hobbel stapt, gaat het mis. Hij landt na een paar salto’s op zijn billen en wijst de jury er meteen op dat de mat niet goed is. Trainer Jeroen Jacobs komt even kijken en ziet zo zijn voet erin verdwijnen.

Doodop

De wedstrijd wordt stilgelegd, de mat gaat eraf en het probleem wordt verholpen. De drie Nederlanders en de Ier Andrew Smith mogen hun oefening overdoen. Ook Verhofstad, die een fractie eerder met 13,866 punten slechts de 24ste score had neergezet. Verhofstad is doodop, overweegt zelfs niet te starten. Maar hij gaat toch en turnt een fantastische oefening. Hij wordt beloond met een score van 14,433 punten en mag zaterdag zijn debuut maken in een WK finale.

Verhofstad is door het dolle heen. Naar het onderwerp voor zijn volgende vlog op zijn eigen YouTube­kanaal hoeft hij in ieder geval niet meer te zoeken. De turner en zijn iPad zijn sinds twee jaar onafscheidelijk. Hij filmt alles. Wie Verhofstad volgt, ziet hem in de badkamer zijn tanden poetsen, zijn ontbijt naar binnen werken en turnen. Heel veel turnen.

Een van de motivaties om zijn leven te filmen is om mensen enthousiast te maken voor turnen. En hij wil zijn kleinkinderen later laten zien wat hij vroeger allemaal kon. Zij kunnen over vijftig jaar precies volgen wat er allemaal voorafging aan de WK-kwalificatie van de ooit zo lenige opa Verhofstad. Brammetje, zoals de turner wordt genoemd door zijn teamgenoten, staat in Montreal om half acht op, zo leren we. Met warrig haar loopt hij naar de fitnessruimte in zijn laatste video, terwijl hij de slaap uit zijn ogen wrijft en zijn fans begroet met ­Morning guys. Na een sessie op de loopband vouwt hij zichzelf in een split op het tapijt. Zijn vrije vertaling van de Engelse taal levert grappige uitspraken op. Zo liep er iets bij de training completely in the soup.

‘Wasbordje’

In de 176 video’s die hij plaatste, zie je Verhofstad volwassen worden. In de eerste filmpjes die hij online zet, twee jaar terug, is hij nog een klein jochie als hij in 2008 in Cottbus de tweede plaats op vloer haalt. Toen nog een ielig ventje, nu een gespierde turner die instructievideo’s online zet over hoe je het mooiste ‘wasbordje’ kunt creëren.

Na YouTube is zaterdag de WK-finale zijn podium. Naast Verhofstad op vloer plaatsten Epke Zonderland en Bart Deurloo zich gisteren voor de finale op de rekstok. Zonderland zag de ene na de andere concurrent een dag eerder van de rekstok vallen. De opluchting was dan ook groot toen de 31-jarige Fries er zelf, ondanks een verkoudheid, wel aan bleef hangen en zich met 14,433 als eerste voor de finale van zondag plaatste. Deurloo scoorde 14,033 en ging als zesde naar de finale.

Wie wil weten hoe Zonderland zich tot de finale vermaakt, doet er goed aan zich op het kanaal van Verhofstad te abonneren. Zijn teamgenoten ontkomen uiteraard niet aan zijn camera. In de afgelopen zes maanden groeide zijn online-aanhang van 2522 naar 10.397 abonnees. Dat zijn er 397 meer dan er straks voor zijn finale in de turnarena van het olympisch sta­dion van Montreal passen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden