Tabblad

YouTube biedt excuses aan na aanraden ‘nepvideo’ over schietpartij Florida

Scholier David Hogg (rechts) vertelt over de schietpartij op zijn middelbare school in Parkland in de Amerikaanse staat Florida. Beeld AFP
Scholier David Hogg (rechts) vertelt over de schietpartij op zijn middelbare school in Parkland in de Amerikaanse staat Florida.Beeld AFP

Wie volgen we deze week op sociale media? Videowebsite YouTube, die excuses moest aanbieden na het plaatsen van ‘nepnieuws’.

Gabriella Codonesu

Terwijl de hele wereld zich druk maakt over de verspreiding van nepnieuws, bewees YouTube afgelopen week nog maar eens dat het voor kwaadwillenden helemaal niet zo moeilijk is om verkeerde informatie snel onder een groot publiek te verspreiden.

Bezoekers van de website kregen afgelopen woensdag een opmerkelijke video aangeraden met in de hoofdrol een 17-jarige scholier die een week eerder getuige was geweest van een bloedige schietpartij op een middelbare school in Florida, waarbij 17 doden vielen. Die scholier, David Hogg genaamd, ontpopte zich de afgelopen dagen als een felle voorstander van strengere wapenwetgeving.

Maar in de video werd de indruk gewekt dat Hogg helemaal geen scholier zou zijn. Het ging om een oud fragment van Hogg uit een lokaal nieuwsprogramma in Los Angeles, waar de titel: "David Hogg, de acteur" boven was gezet. Die video, binnen de kortste keren meer dan 200.000 keer bekeken, zorgde voor een verhit debat op sociale media. Hoggs zou namelijk een zogenoemde ‘crisisacteur’ zijn.

Zo’n crisisacteur is een geliefde complottheorie die vaker na grote schietpartijen in de VS opduikt. Na de grote schietpartij op basisschool Sandy Hook in 2012 bijvoorbeeld, werd beweerd dat die door de Amerikaanse overheid in scène was gezet en dat de familieleden van de slachtoffers acteurs zouden zijn die een strengere wapenwetgeving moesten promoten.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Ook andere media leken afgelopen week in de ‘grap’ te trappen. Zo waren verschillende twitteraars boos over de manier waarop NOS het nieuws bracht. Sprak het medium eerst nog van “Twijfels over scholier na schietpartij in Florida”, later zag het zich genoodzaakt dit aan te passen naar “Lastercampagne tegen scholier”. “Drie verschillende koppen in de loop van de dag bij hetzelfde verhaal, zónder uitleg waarom dit gaandeweg is aangepast. (Hint: de eerste kop was belachelijk.)”, schreef een twitteraar.

YouTube zag zich uiteindelijk genoodzaakt uitgebreid excuses te maken. “De video had nooit zo prominent op onze site moeten staan”, liet YouTube in een verklaring weten. “Omdat de video materiaal bevatte van een bekend en betrouwbaar nieuwsmedium heeft ons systeem hem verkeerd beoordeeld.” De site heeft de video inmiddels verwijderd. “We werken er hard aan ons systeem te verbeteren”, aldus de website.

Hogg kreeg op Twitter bijval van de Republikeinse senator Marco Rubio. "De bewering dat sommige scholieren die na Parkland op televisie verschenen acteurs zijn, is het werk van een walgelijke groep idioten zonder enig gevoel van fatsoen", aldus Rubio.

De scholier zelf liet aan de Amerikaanse nieuwszender CBS weten zich niets aan te trekken van alle valse geruchten. “Ik heb wel wat belangrijkers te doen. Ik wil alle slachtoffers een stem geven en zorgen dat ze gehoord worden, zodat ze niet voor niks zijn gestorven.”

Lees hier meer afleveringen van tabblad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden