Youri Mulder blijft in gevecht met de genen

Vader Jan werd afgekeurd wegens een onwillige, werkweigerende knie. Youri Mulder vecht tegen wat erfelijk bepaald lijkt, al drie jaar lang. Als zijn zoontje (nu 1) straks maar geen voetballer wordt...

Youri Mulder (31) onderging, in het gevecht met de genetica, vijf operaties aan de linkerknie. Steeds maar weer revalideren. Zoveel energie verspild, zoveel tijd verspeeld. Zoveel deodorant vervlogen. Zoveel hoop op een hoop geveegd en met het afval verdwenen.

Hoop: iets ergers bestaat er eigenlijk niet. Een fata morgana. Vrijdagnacht droomde Youri Mulder nog van een basisplaats in de zondagse ontmoeting met Werder Bremen. Zaterdagnacht lag hij wakker. Beroofd van illusies: weer die knie.

,,Ik heb vier maanden lang pijnvrij kunnen trainen. En ineens zat er zaterdag weer vocht in die knie. Dat is shit, balen, Scheisse'', aldus de spits van Schalke 04.

Een leven zonder pijn, een leven met bal. Youri Mulder heeft er heel veel voor over. Maar elke directe tegenstander wordt geschaduwd door de pech, elke bal richting linkerknie lijkt te kunnen exploderen.

Het grote gevaar wordt steeds groter. De weg naar nieuwe sportieve successen lijkt steeds vaker doodlopend. Bij de wegopbreking staat een chirurg in duivelspak. Met een levensgroot mes in de hand. Youri Mulder heeft inmiddels te veel vrienden in de medische sector.

De enige echte satan in het leven van de negenvoudig international heet Burkhard Reich. Mooie naam voor een vijand. De speler van Karlsruhe schopte Mulder in april '97 naar de ziekenboeg. Een enkele reis, lijkt het vooralsnog.

Sindsdien speelde hij in drie seizoenen dertig wedstrijdjes. Soms leek het goed te voelen, soms leek de reis naar de echte rentree, naar de echte Mulder, volbracht. Maar dat was schone schijn. De verbeelding spreekt altijd meer tot de verbeelding dan de harde realiteit.

Op 13 augustus speelde hij 23 minuutjes tegen Köln. Twee weken later bekerde en scoorde hij in 35 minuten tegen TSV Rein. Invalbeurten tegen Cottbus en 1860 München volgden. ,,Ik moet blij zijn met elke minuut op het veld'', aldus de Nederlander die al zeven jaar bij de Königsblauen in dienst is.

Zondag moest Schalke het stellen zonder Ebbe Sand, die griep had. Mulder verheugde zich op een basisplaats. Op een nieuw hoogtepunt in het leven van een aartsoptimist.

Hij was er bij zondag. In de dug-out. Zijn naam stond niet op de spelerslijst. Door een paar druppels vocht in de knie. ,,Ik had vandaag kunnen beginnen...'', stamelt hij. ,,Dat maakt het extra jammer. Ik heb vier maanden geen last gehad en dan een dag voordat ik had moeten spelen...''

Toen vader Jan in 1974 door bondscoach Rinus Michels uit de WK-selectie werd gezet, schopte Mulder senior thuis een kippenhok aan diggelen. Zoon Youri had er de afgelopen dagen ook wel een paar willen verbouwen. Met het rechterbeen natuurlijk. Want links moet worden ontlast.

Youri Mulder moet willen slopen, slachten. Hij moet koken van woede. Zoveel pech, zoveel onrecht. Maar geen advocaat die er een zaak in ziet. Het is het lichaam dat voor eigen rechter speelt. ,,Ik kan voorlopig niks doen. Niet zolang er zoveel vocht in de knie zit'', mokt hij.

Shit, balen, Scheisse: heet dat op zijn Mulders. Hij oogt rustig. Aardig als altijd. Het geduld moet toch eens opraken?

,,Ik ben zo voorzichtig geweest... Het was steeds maar weer mezelf afremmen, afremmen, afremmen. Ik dacht dat het goed zat. Vier maanden lang... Waardeloos.''

,,Youri komt terug. Zeker weten'', zegt trainer Huub Stevens. ,,Als je ziet hoe goed hij bezig is. Zo gedreven.'' De trainer van Schalke baalt. Een beetje voor de speler in kwestie, maar vooral voor de club. Schalke kwam tegen Bremen niet verder dan 1-1 en verspeelde zo de koppositie. Met Youri was het beter gegaan, zeker weten. Bij Stevens gaat het over punten, bij Mulder draait het om de knie. Dat is het verschil tussen trainer en speler.

Misschien is het slechts kort oponthoud. Misschien valt het allemaal wel mee, dit keer. Youri Mulder houdt hoop. Zijn vader moest te vroeg stoppen. Maar junior heeft nog geen zin om op tv aan Zo vader zo zoon mee te doen.

Youri Mulder moet nog voetballen. Ook om zijn zoon niet met een vervelende erfenis op te zadelen. ,,Elke minuut is mooi meegenomen.'' Desnoods met een klein beetje pijn. Een kniesoor die daar op let. Youri Mulder is en blijft een optimist. Ondanks die knieklachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden