Youp van 't Hek komt op voor de varkens

De Stichting Varkens in Nood is mordicus tegen gruwelijke wantoestanden in het varkenskot en ander dierenleed. 'Eet deze Kerst geen biovlees' is het motto van hun actie, woensdag van start gegaan. Na J.J. Voskuil en Koos van Zomeren is nu Youp van 't Hek de 'lijsttrekker'.

ALMA HUISKEN

We eten 450 miljoen slachtunits per jaar. Kippen, runderen, schapen en varkens. Units. Dat is een wereld van verschil met Knorretje en Krulstaartje die op hun scharrelende blakendst met de slachtauto meegaan. Het verschil, ook, tussen de Kiloknaller (4 karbonaadjes voor een tientje) en de ambachtelijke slager. Duur vlees, zegt het Grote Publiek. Te duur, want de gemiddelde Nederlander geeft slechts een broodmagere 5% van zijn inkomen aan voeding uit, zo bleek uit een recente peiling. Vandaar de Kiloknallers en andere Witte Vleeshallen van deze wereld: bio-industrieel vlees, en een doorn in het oog van de Stichting Varkens in Nood, die pleit voor betere leefomstandigheden van het slachtvee.

Moeten we van hen vegetariër worden? Geenszins. Hap gerust in uw kotelet, maar niet uit de bio-industrie, om te beginnen bij kerst, vinden zij. Wat dan wel? Vlees van erkende biologische of scharrelslagers. Kostbaar, maar liever minder-beter dan mede-schuldig aan dierenleed. 's Lands mentaliteit moet om, en Bekende Nederlanders kunnen daarbij helpen. Dus presenteerde de Stichting tijdens een perslunch hun gloednieuwe lijsttrekker, cabaretier-schrijver Youp van 't Hek.

Verzamelde eet-experts doen voor de maaltijd even een gruwelrondje, met een opsomming van de hen bekende misstanden in viskweekbassins, slachthuizen en kippenmesterijen. De verbijstering loopt Youp van het gezicht. “Ik wist niet dat het zo erg was!” Om er direct aan toe te voegen: “Maar eerlijk gezegd weet ik ook niet of onze actie zal slagen. Je komt immers aan ieders portemonnee?” Van 't Hek: “Sinds mijn dochtertje een konijn heeft, overigens een scharrelkonijn, want wij zijn zo rijk dat we een tuin hebben, eet ik geen konijn meer. 'Pappa, beloof je me....?' Ja, dus. Toen ik op reis in Spanje een fantastische konijnschotel op de kaart zag, kwam ik ongelooflijk in de verleiding. Maar, ik heb het mijn dochtertje beloofd en deed het dus niet. En sinds de varkenspest eet ik geen varkensvlees meer. Er slipt wel eens een tosti-ham doorheen, maar dat is alles.”

De wereld veranderen door, zoals Van 't Hek zegt, 'dergelijke afspraken tussen je dochter en jezelf' en op basis van argumenten, lijkt sommigen te zachtmoedig. Maar Varkens in Nood kiest voor de kracht van het woord: de actie is bij een schrijver begonnen (J.J. Voskuil) en schrijvers zetten haar voort. Voor de nieuwe campagne belde bijna-vegetariër Mensje van Keulen zich schor om collega-auteurs als sympathisant te noteren. Renate Dorrestein, Adriaan van Dis, Helga Ruebsamen, Remco Campert, Sarah Hart, Kees van Kooten, Doeschka Meijsing, Gerrit Komrij, Nelleke Noordervliet, Henk Spaan, Marjan Berk, Frank Koenegracht (heeft zelf een varken) en vele andere steunen collega Van 't Hek en de actie. Nu dat Grote Publiek nog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden