Yonina leert Defensie wow-momenten te creëren

Voor Yonina, de befaamde buikdanseres die momenteel furore maakt met haar motiveringsprogramma's, is de sleutel tot een gelukkiger leven “zoveel mogelijk wow-momenten te creëren”. Defensie is inmiddels overtuigd. De landmacht maakt al geruime tijd van haar diensten gebruik, nu reorganisatie, afvloeiing en momenteel de kwestie rond Srebrenica zware aanslagen op het moreel plegen.

BIJDRAGE: RUTGER VAHL

Yonina, met zwaar Amerikaans accent: “Mijn motivatieprogramma's zijn bedoeld voor werksituaties waar de sfeer weg is, waar men wel wat positieve energy kan gebruiken. Met mijn motivatieprogramma haal ik de deelnemers uit hun rolpatroon, waardoor ze los komen van hun problemen, meer energie hebben, meer ontspannen zijn en zich expressiever kunnen uiten. Ik wil ze die yes-ervaring geven, zo van : yes, nu ga ik dat gewoon doen! De Amerikanen zeggen: Just do it.”

Tijdens haar tweeëneenhalf uur durende sessie onderwerpt Yonina haar gehoor eerst aan een lezing vol peptalk. Ze vertelt hoe een 'nee' om te buigen in een 'ja', hoe van stress tot succes te komen, en - niet onbelangrijk in deze tijden - hoe een gunstig slot aan een minder zonnig verhaal te breien.

“Ik leer ze positief te denken. Hoe positief om te gaan met veranderingen. Ik wil dat ze aan het eind het gevoel hebben dat ze het weer aankunnen.”

Aan het eind van de sessie lukt het de voormalige danseres zelfs haar zaal van officieren en commandanten aan het buikdansen te krijgen. “Ja hoor, iedereen doet mee. Er is geen schaamte of terughoudendheid. Dansen is namelijk heel belangrijk voor de body-mind connection. Als dat in evenwicht is, dan straal je dat ook uit.”

Yonina is lovend over haar legergroene cursisten: “O yeah, I love it! Het is so fantastic daar te mogen werken, de sfeer is so electric!”

Het enthousiasme is geheel wederzijds. Volgens een voorlichter zijn degenen 'die haar hebben meegemaakt' zéér enthousiast. Een commandant in de Legerkoerier van augustus/september oordeelt: “Een interactief programma dat je achterlaat met positieve energie.”

Niet bekend

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden