Yogi Berra (1925-2015), de Amerikaanse Johan Cruijff

Yogi Berra in 2010. Hij draagt, toepasselijk, een New York Yankees-petje. Beeld ap
Yogi Berra in 2010. Hij draagt, toepasselijk, een New York Yankees-petje.Beeld ap

Amerika's geliefdste nummer 8 is niet langer. Honkballegende Yogi Berra overleed dinsdag op negentigjarige leeftijd, meldde het speciaal voor hem opgerichte museum vandaag. De catcher van de New York Yankees werd vooral befaamd door zijn Yogi-isme, een eigen 'taaltje' waarbij hij woorden en taalconstructies op onnavolgbare manier met elkaar verweefde. De Amerikaanse Johan Cruijff in zeven uitspraken.

Kick Hommes

"The future ain't what it used to be"

De schokgolf die vanochtend door Amerika ging, had niet groter kunnen zijn. De Amerikaanse honkbalbond MLB wond er geen doekjes om: het verlies van Lawrence Peter 'Yogi' Berra is een grote slag voor heel Amerika. Berra past in het rijtje legendarische sporters als Mohammed Ali, Babe Ruth en Arnold Palmer, aldus de MLB.

De familie van Yogi, zoals hij altijd werd genoemd, zei in een verklaring te treuren om zijn dood. "We weten dat hij nu in vrede leeft met mama en zijn dankbaar dat hij voor zoveel mensen zoveel heeft betekend."

Berra was een van de beste honkballers van zijn tijd, de jaren veertig, vijftig en zestig. Hij gooide met rechts, maar sloeg met links. Een vreemd figuur, zo schreef verslaggever Tom Keegan van de New York Post ooit: "Hij is te klein om de bal zo ver te slaan. Zijn hoofd te groot voor zijn lichaam. Zijn oren te groot voor zijn hoofd. Hij is de 'misfit'."

Yogi Berra, met nummer 8, in 2008 in het Yankees stadium. Beeld EPA
Yogi Berra, met nummer 8, in 2008 in het Yankees stadium.Beeld EPA

"Baseball is 90 percent mental, the other half is physical"

Kort na de Tweede Wereldoorlog, waarbij Berry op D-day vanaf een boot de Duitsers beschoot, begon Yogi zijn carrière in New York. In de achttien seizoenen dat hij met nummer 8 in het wit-zwart gestreepte shirt van de Yankees speelde, won hij tien keer de World Series, het Amerikaanse kampioenschap. Drie keer werd hij MVP, de meest waardevolle speler van het seizoen. Hij speelde meer dan tweeduizend wedstrijden en werd in 1972 opgenomen in de Hall of Fame.

Aan het eind van zijn carrière sloeg hij nog een jaar bij de New York Mets, een jaar nadat hij de Yankees als coach naar de finale van het Amerikaans kampioenschap had geleid. Yogi speelde nog een jaar, daarna richtte hij zich volledig op het trainerschap. Toen hij midden in het seizoen 1985 tegen de contractregels in van zijn post bij de Yankees werd ontheven, boycotte hij 'zijn' club.

Pas in 1999 kwam hij weer langs, toen Yankees-eigenaar George Steinbrenner publiekelijk zijn verontschuldigingen aanbood. Toeval of niet, de eerste keer dat Yogi weer kwam kijken (op Yogi Berra Day) gooide pitcher David Cone een 'perfect game', 43 jaar nadat Yogi zelf de laatste bal van een perfect game door een Yankees-pitcher had gevangen.

Yogi Berra springt in de armen van pichter Don Larsen, na Larsens perfect game in oktober 1956. Beeld ap
Yogi Berra springt in de armen van pichter Don Larsen, na Larsens perfect game in oktober 1956.Beeld ap

"You can observe a lot by watching"

Lawrence Peter Berra werd op 12 mei 1925 in St. Louis geboren als zoon van arme Italiaanse immigranten Pietro en Paolina Berra, die zestien jaar voor zijn geboorte naar Amerika waren gekomen. Als jongen in een gezin van zeven werkte hij eerst in een kolenmijn, daarna als een vrachtwagenbestuurder en uiteindelijk in een schoenenfabriek.

Hij honkbalde op amateurniveau, waar een goede vriend, Bobby Hofman, hem dikwijls vergeleek met een Hindoestaanse yoga-beoefenaar. Een yogi. De naam bleef hangen, en werd uiteindelijk populairder dan zijn koosnaam Larry.

Yogi trouwde in 1949 met Carmen en kreeg drie kinderen. Twee van hen, Tim en Dale, werden later zelf niet-onverdienstelijke honkbalspelers.

"It ain't over 'till it's over"/ "You're never out of it until you're out of it"

Kwebbelkous Yogi was in Amerika ook na zijn carrière extreem populair. Met name door de vaak vreemde maar desalniettemin bijzondere uitspraken die hij in zijn leven deed, als hij in zijn praatdrift de logica soms terzijde schoof. Toen hij uit kansloze positie de Mets in 1973 naar de World Series leidde, sprak hij de bijna Cruijffiaanse wijsheid 'het is niet over tot het over is'.

Hoewel journalisten die op die dag aanwezig waren de woorden anders hebben gehoord (namelijk 'je bent er nooit uit totdat je er uit bent'), werd die quote het bekendste zinnetje van Yogi. Toen deze zomer aan de Amerikaanse president Obama werd gevraagd Yogi te onderscheiden met The Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding voor een Amerikaans burger, antwoordde het Witte Huis ook met die tekst: "He's demonstrated many of the qualities of past Presidential Medal of Freedom recipients, so -- as he might say -- it ain't over 'till it's over."

Yogi Berra, hier in 1973 als coach van de New York Mets. Beeld ap
Yogi Berra, hier in 1973 als coach van de New York Mets.Beeld ap

"When you come to a fork in the road, take it"

"Ik weet ook niet waarom ik de dingen zeg die ik zeg, maar jullie begrijpen me", vertelde Berra ooit tegen persbureau Reuters. Feit is dat van alle quotes die Berra uitsprak, er velen zijn terechtgekomen in de drie boeken die de honkballegende uitbracht. In 1961 kwam zijn biogafie uit, 28 jaar later gevolgd door het werk It ain't over'. Zijn laatste werk, 'The Yogi Book: I Really Didn't Say Everything I Said' (1998) haalde de bestsellerlijst van de New York Times.

Bovenstaande, grappig vanwege de dubbele betekenis van het woord 'fork' (zowel splitsing als vork), zei Berra ooit tegen zijn goede vriend en honkbalspeler Joe Garagiola, toen hij hem aanwijzingen gaf hoe hij naar het huis van de Berra's moest rijden.

"I never said most of the things I said... Take it with a grin of salt"

De onnavolgbare gedachtegangen van Yogi inspireerden volgens velen de cartoontekenaars van Yogi Bear. Het personage zou onder andere zijn gebaseerd op de teksten van Berra. De makers van het tekenfilmkarakter hebben echter altijd ontkend dat ze de honkballegende als uitgangspunt hebben genomen. Hoe dan ook, Yogi kreeg niet voor niets in 2005 van de Economist de titel 'wisest fool of the past 50 years'.

"Always go to other people's funerals, otherwise they won't go to yours"

Yogi Berra overleed dinsdag 22 september aan de gevolgen van ouderdom, precies 69 jaar na zijn allereerste wedstrijd in de Major League. In mei vierde hij in zijn eigen museum nog zijn negentigste verjaardag, maar het was daar al duidelijk dat hij niet fit meer was. Het is nog onduidelijk wanneer de uitvaart gepland staat.

null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden