'Yoga is wel een fysieke uitdaging'

Het btw-tarief op yoga, mindfulness en meditatie moet omlaag. Zenmeester Rients Ritskes vindt het vreemd dat de Belastingdienst deze vormen van mentale conditietraining als 'luxe' ziet, waarvoor het hoge btw-tarief van 21 procent geldt. Hij is op internet een handtekeningenactie gestart. Als 25.000 mensen hebben ondertekend, gaat de petitie naar de Tweede Kamer.

Hoe weet u eigenlijk dat meditatie en yoga de mentale conditie verbeteren?

"Er is heel veel onderzoek gedaan naar de werking van yoga, meditatie en mindfulness. In die onderzoeken komt heel duidelijk naar voren dat een van de grootste ziektes van deze tijd, depressie, met de beoefening ervan zowel voorkomen als genezen kan worden."

Er bestaan hiertegen toch al medicijnen, waarom zouden mensen dan yoga en meditatie beoefenen?

"Omdat men met medicatie juist het paard achter de wagen spant. Met yoga en meditatie voorkom je stress en depressie. Uiteindelijk is voorkomen natuurlijk beter dan genezen."

Als het zo belangrijk is, dan berekenen de scholen toch gewoon minder belasting door aan hun klanten? Die yoga- en meditatielessen zijn al zo duur.

"Dat klopt, maar er wordt over het algemeen tegen de kostprijs gewerkt. Omdat het van belang is om met niet al te grote groepen te werken, vallen de kosten per persoon inderdaad redelijk hoog uit. Toch houdt een instelling in de meeste gevallen hoogstens een inkomen over dat tegen modaal aanzit. Yoga en meditatie zijn geen hobby's meer zoals in de jaren zeventig. Er is een echte beroepsgroep ontstaan. Er is maatschappelijk immers veel meer vraag."

Stel, uw plan haalt het. Denkt u dan dat yogascholen daadwerkelijk hun prijzen verlagen? Zullen ze het verschil niet zien als extra winst?

"Ik voorzie niet dat dat een factor zal zijn. De concurrentie in deze markt is momenteel heel sterk. Op elke hoek van de straat zit bij wijze van spreken een yoga- of meditatieschool."

Volgens de Belastingdienst is yoga geen vorm van actieve sportbeoefening. Hoe schat u uw kansen in?

"Ik denk dat de kansen groot zijn doordat er ontzettend veel handtekeningen binnenkomen (sinds vorige week woensdag zijn er bijna zesduizend handtekeningen verzameld, red.). Bij veel vormen van yoga, zoals 'zweetyoga', komt wel degelijk veel fysieke inspanning kijken en daarvoor geldt het lage tarief al. Ik denk dat de Tweede Kamer de onlogica van de huidige regels wel gaat inzien."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden