Ymere voelt hete adem toezichthouder in de nek

Corporatie onder toezicht gesteld Topman Steenbeek: Geen financiële problemen

ANALYSE | WILMA VAN METEREN

Na Nederlands grootste corporatie, Vestia, nog een gigant in financiële problemen? Het Amsterdamse Ymere, met 77.400 huurwoningen onder zijn hoede, is onder verscherpt toezicht geplaatst. Van een dreigend bankroet zoals bij Vestia, is geen sprake. Maar het is niet de enige woningcorporatie die de vinger aan de pols gaat voelen van de financieel toezichthouder, het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV), zegt directeur Jan van der Moolen. "Vooral met het oog op de toekomst."

Op die basis is over Ymere geoordeeld. Minister Blok (wonen) noemt als redenen voor de 'gele kaart' onder meer het teruglopen van het vermogen en de aard en omvang van de leningportefeuille. "Er is zorg bij het CFV over de financiële continuïteit." Dus moet de corporatie met een plan van aanpak komen om zaken te verbeteren.

'Vreemd' noemt topman Roel Steenbeek van Ymere de onder toezichtstelling. "We zijn niet in financiële problemen", benadrukt hij in Het Financieele Dagblad. Immers, met de solvabiliteit (de verhouding tussen het eigen en vreemde vermogen zoals leningen, een belangrijke graadmeter voor de gezondheid) zit het wel snor. Het is volgens hem puur een administratieve discussie met de toezichthouder. Maar de toezichthouder is scherper gaan kijken. Corporaties zullen niet langer voor 'Dagobert Duck' kunnen spelen, zei Van der Moolen in maart al. Ze moeten de tering naar de nering zetten: minder projectontwikkeling en minder nieuwbouw, meer kwaliteit voor bestaande huurwoningen. Terug naar de core business als volkshuisvesters, zei hij.

Bekeken met die extra scherpe blik zijn er bij Ymere wel problemen die de financiële gezondheid kunnen ondermijnen. Zeker als rekening wordt gehouden met de forse bijdrage (oplopend naar twee miljard) die corporaties moeten gaan leveren - via de verhuurdersheffing - aan de staatskas. Afgezien van de discussie over de vermogenspositie, waarover Ymere en CFV van mening verschillen, gaat het om een inschatting van risico's. Zo heeft de corporatie nogal wat grond aangekocht voor nieuwbouw. Het is echter onzeker of al die plannen nog wel uitgevoerd kunnen worden. Ymere kampt met een forse waardedaling van grond. Vorig jaar moest de corporatie op die post een verlies nemen van zo'n 11,7 miljoen euro, fors meer dan de gemiddelde corporatie. Ze heeft overigens haar jaarlijkse investeringen al teruggeschroefd van 330 miljoen naar 275 miljoen euro. De crisis is bij Ymere ook zichtbaarder dan elders in de leegstand van (bedrijfs)panden en huurachterstanden. En dan zijn er derivaten, die in waarde dalen, in 2011 met 407.800 euro.

Verscherpt toezicht
Ook Wooninvest, Portaal, Stadgenoot, Laurentius en wat kleinere corporaties staan onder verscherpt toezicht. Over alle 389 woningcorporaties is een oordeel geveld.

Bij 165 heeft minister Blok opheldering gevraagd over mogelijke 'onrechtmatigheden'.

Dat kan gaan om investeringen en bezit die weinig te maken hebben met volkshuisvesting. Nieuw element is het aantal geschillen met huurders bij de Huurcommissie. Zeven corporaties, waaronder Ymere en Stadgenoot, scoren daarop slecht.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden