Yezidi-vrouwen smeken om bommen

IS gebruikt ontvoerde Yezidi-vrouwen en -meisjes als beloning voor zijn strijders, meldden de VN donderdag. Soms hebben ze nog contact met hun familie. Ze vragen om bombardementen, in de hoop daardoor te kunnen vluchten. En anders zijn ze liever dood, dan nog langer in handen van IS te blijven.

Vrouwen in gevangenschap van de Islamitische Staat (IS) hebben via telefoontjes aan hun familie de wereld gesmeekt om hen te bevrijden. De frustratie dat hun oproep geen gehoor vindt, is groot.

Hoewel tientallen yezidi-vrouwen en -mannen hebben weten te ontsnappen aan de cipiers van IS, zitten de meesten nog vast. Schattingen gaan uit van vijfduizend mannen, vrouwen en kinderen.

Omdat sommige contact hebben met familie, is zelfs bekend waar IS, of daash zoals die in Irak wordt genoemd, ze gevangen houdt: vaak in groepen, in gevangenissen of overheidsgebouwen.

Soms worden ze maar door enkele mannen bewaakt. Jalal Lazgeen, een advocaat die het cultureel centrum leidt in het yezidi-dorp Sharya, waar veel ontheemden onderdak vonden, kent het verhaal van familieleden die zich bij zijn centrum meldden. "In sommige dorpen hebben mensen weten te ontsnappen omdat de bewaking minimaal was," zegt hij. "Maar eenmaal buiten zijn ze bang om daash tegen te komen. Sommigen durven niet te vluchten." Hulpverleners kennen gevallen waarbij buurtbewoners hen weer aan IS overdroegen.

Er is nog iets dat de gevangenen tegenhoudt, vertelt Nadre Elias, wier zoon met zijn vrouw en kinderen is ontvoerd. Omdat haar zoon haar gebeld heeft, weet ze waar hij is.

"Hij zei dat hij wel kon ontsnappen. Maar ze hadden hem gedreigd dat ze mijn schoondochter dan zouden doden." IS heeft mannen en vrouwen gescheiden ondergebracht, waardoor zij niets van elkaar weten, vertelt ze. De angst om het welzijn van de ander te schaden, houdt hen gevangen.

Gevangen vrouwen hebben hun familieleden gevraagd de Amerikanen te verzoeken om IS-posities in de buurt van hun gevangenis te bombarderen. Waar in de eerste dagen na hun ontvoering veel vrouwen hoopten dat bommen een eind konden maken aan de verkrachtingen en hun schaamte, zien ze die nu juist als een manier om te overleven.

De vrouwen vertellen in de telefoongesprekken dat hun cipiers tijdens eerdere bombardementen hun gevangenen in de steek lieten. Er is zelfs een geval bekend waarbij de vrouwen ook mochten vluchten.

De yezidi-gemeenschap vreest dat als alle tweeduizend vrouwen een voor een moeten ontsnappen, dat nog vele jaren kan duren, beaamt Jalal Lazgeen. Dat er niets gebeurt, leidt tot frustratie. Op verschillende plekken zijn 'bevrijd onze vrouwen'-betogingen gehouden.

Alleen met een gedegen plan kunnen de vrouwen worden bevrijd, zegt hij. "Veel mensen zitten vast in dorpen die te ver van de berg Sinjar zijn." Die berg, waar in augustus duizenden yezidi's op de vlucht voor IS dagenlang vastzaten, is in handen van yezidi-strijders. Dat beaamt de woordvoerder van de geestelijk leider van de yezidi's, Baba Sheik. Hij stelt dat er militaire actie nodig is om ontsnapte vrouwen in veiligheid te brengen, en dat er nog te veel gebied in handen is van IS.

Recente offensieven brengen daar echter snel verandering in, wat de kans op een geslaagde ontsnappingsoperatie vergroot.

Contacten met de Amerikanen over mogelijke, meer algemene te bombarderen doelen zijn er al, geeft hij toe. En daar kunnen deze aan worden toegevoegd. Toch aarzelt hij. "Het kan ook verkeerd gaan. Bijvoorbeeld als die bommen een pand raken waar vrouwen vastzitten."

Voor de vrouwen die de oproep deden is het een kwestie van alles of niets. Liever dood, dan nog langer in handen van IS blijven, laten zij hun families weten.

Vandaag 6|7

Meer nieuws over de strijd tegen IS

undefined

IS onthoofdt Brit

IS heeft gisteravond een video getoond waarop de onthoofding van de Britse hulpverlener Alan Henning (47) te zien is. De Brit is de vierde westerling die door IS is onthoofd. Henning was vorige maand te zien in een video van de djihadistische beweging waarop de onthoofding van een andere Britse hulpverlener, David Haines, werd getoond. Henning werd in december in Syrië ontvoerd. Vorige maand stuurde hij zijn familie een audioboodschap waarin hij om zijn leven smeekte. Henning werd gevangengenomen toen hij met een vrachtwagen medicijnen in Syrië op weg was naar vluchtelingen. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. Eerder onthoofdde IS de Amerikaanse journalisten Steven Sotloff en James Foley.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden