Yezidi's en sjiieten zijn het echte doelwit van IS

REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Toen het Iraakse Mosul twee jaar geleden door IS werd bezet, werden de daar levende christenen voor de keus gesteld: bekeren tot de islam, 'veiligheidsbelasting' betalen of vertrekken. De meesten vertrokken, onder wie ook de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Mor Nicodemus Daoud Sharaf met in zijn kielzog de 160.000 gelovigen uit zijn bisdom. 'Ons volk wordt verdreven en wij weten niet hoe het gaat aflopen', zei hij afgelopen voorjaar tegen Trouw toen hij in het Europees Parlement op bezoek was.

Sinds het ontstaan van het christendom zijn er christenen aanwezig in Irak en Syrië. Deze zogeheten Aramese christenen vertegenwoordigen een stroming binnen het oosters-orthodoxe christendom die teruggaat tot de vroege kerk. Door de oorlogssituatie staat deze traditie in Syrië en Irak zwaar onder druk. Veel christenen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Zo berekende Open Doors, een orthodox-christelijke organisatie die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen, dat er in Irak nog 250.000 christenen over zijn. Dat waren er ruim tien jaar geleden nog 850.000.

De achtergebleven christenen lopen gevaar. Bedreiging en discriminatie behoren tot de dagelijkse kost. Daarnaast is er het gevaar om gekidnapt te worden. Vorig jaar ontvoerde de islamitische terreurbeweging honderden Syrische christenen. Die werden uiteindelijk vrijgekocht door leden van hun gemeenschap. Aan die deal hield IS miljoenen euro's over.

De in Enschede gevestigde Aramese Beweging voor de Mensenrechten maakt in een recent jaarrapport melding van honderden ontvoeringen en mensenrechtenschendingen. Toch komen christenen er in Irak en Syrië nog genadig vanaf in vergelijking met veel andere minderheden. In IS-stad Mosul woont bijvoorbeeld nog altijd een handjevol christenen. Nu ze de vereiste belasting betalen, worden ze enigszins met rust gelaten.

Anders is dat voor yezidi's en sjiieten. Deze religieuze groepen zijn massaal uitgemoord, verdreven of in slavernij afgevoerd door IS.

Sjiieten verdienen volgens IS de kogel omdat ze in een foute variant van de islam geloven. En waar christenen nog worden gezien als 'mensen van het boek', hoeven yezidi's niet op clementie te rekenen. Het geloof van de yezidi's bevat christelijke, islamitische en heidense elementen. IS bestempelt hen als afgodendienaars en duivelaanbidders, en die worden in de wereld waar IS de baas is uitgeroeid. De komst van IS verdreef de totale yezidi-bevolking uit Sinjar, de streek in het noorden van Irak waar ze van oudsher woonden. De mannen die IS toch te pakken kreeg werden vermoord, de vrouwen als seksslaven meegenomen.

De bruutheid laat er geen misverstand over bestaan dat het echte doelwit van IS niet de christenen zijn, maar de yezidi's. Hoeveel yezidi's door de volkerenmoord van IS zijn getroffen zal pas duidelijk zijn als alle massagraven zijn ontdekt en onderzocht.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden