Yes you can, Hermione!

Het f-woord is toe aan revisie. Aldus 'Harry Potter-meisje' Emma Watson begin deze week in een speech voor de Verenigde Naties; en met het f-woord doelde ze niet op het ons welbekende schuttingwoord maar op dat andere f-woord: 'feminisme'.

Emma Watson volgde in maart 2014 Nicole Kidman op als 'UN-Goodwill Ambassador' voor vrouwenrechten. Maar terwijl we van die illustere voorgangster in die hoedanigheid nooit wat vernamen, pakt Watson dat nu anders aan. Hoe kan het ook anders voor de actrice die haar roem verwierf als Hermione in de Harry Potter-reeks, en in die rol al met lede ogen moest toezien hoe de wijsneuzige boekenwurm uit het boek steeds verder moest dimmen in de films, steeds onhandiger strakke spijkerbroeken te dragen kreeg, en op het moment suprême in de jacht op de gruzielementen - tot afschuw van de ware Hermionefans - ineens peptalk van vriendje Ron nodig had: (yes you can, Hermione!).

Dat terwijl de échte Hermione een actiegroep voor huiselfen oprichtte, en zich op een bal dan wel eens als een echt meisje ontpopte, maar heus geen parfummetje in haar magische rugzak stopte als ze hard moest rennen met Voldemort op de hielen.

Als negenjarige was Emma Watson uit volle overtuiging in nerdy Hermione's schoenen gestapt en ze is niet van plan die inspiratiebron nu ver van zich af te gooien. Als UN-goodwill ambassador zagen we haar al in Bangladesh, in Zambia en vorige week nog in het Uruguayaanse parlement omringd door enthousiaste Hermione-fans. Maar om die glamourplaatjes is het Watson niet alleen te doen. Afgelopen zaterdag lanceerde ze met haar VN-speech de he-for-she-campagne; een campagne voor vrouwenrechten wereldwijd die zich speciaal op jongens en mannen richt. Ook 'jullie' hebben wat te winnen met het feminisme, aldus Emma, met een wereld waarin sekserollen niet vast liggen noch ongelijk gewaardeerd worden.

Dapper is het wel van Emma Watson. Een coming out als feminist kent misschien wel meer risico's voor een Hollywood-actrice dan een coming out als lesbo (Ellen Page, Jodie Foster) of als borstkankergendraagster (Angelina Jolie). Uitgesproken feminisme is een luxe die onafhankelijke filmmakers, schrijvers en kunstenaars zich kunnen veroorloven, scheppende vrouwen als Sofia Coppola of Jane Campion. Wie er geen goede grappen bij maakt zoals Lena Dunham is al snel een vervelende zeurpiet.

Maar een slimme move is het zeker ook van Emma Watson. En van de VN. Je stelt je zo voor dat deze campagne met een 'cool' boegbeeld als Watson die zich speciaal richt op jongens en mannen meer bereikt dan campagnes die vragen om boetes voor sissen op straat. Al waren de voortekenen direct na het viraal gaan van Watsons speech nou ook weer niet heel gunstig. Website 4chan - die eerder naaktfoto's van Jennifer Lawrence publiceerde - dreigde vandaag ook de blootfoto's van Emma online te zetten. Flauwe grap vast en Watson kan wel een naaktfotootje hebben, maar de agressie op Twitter loog er niet om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden