Yes we can – alles is mogelijk

Bekende en minder bekende Nederlanders kiezen hun persoonlijke motto, leefregel of ultiem inspirerende zin.

’Toen in Nederland mijn eerste boek gepubliceerd werd, zei ik dat ik mijn sporen in de Nederlandse literatuur wil achterlaten. Dat heb ik bereikt. Nu wil ik de Nederlandse literatuur in de rest van de wereld gaan vertegenwoordigen.

Dat is geen jongensdroom; dat is mogelijk. Voor een deel is dat al gelukt. ’Het huis van de moskee’ bijvoorbeeld, is in 24 talen uitgebracht en overal waar ik kom heb ik contacten. Het wordt nog heel hard werken, maar ik ben er zeker van dat het kan.

’Yes, we can’ is het motto van de pas verkozen president van de Verenigde Staten, Barack Obama. Het is ook mijn eigen motto. Alles wat we willen, wordt mogelijk, ook hier in Nederland.

Voor mij is dat de kern van het leven. Toen ik als banneling mijn vaderland verliet, wist ik dat nog niet. Uiteindelijk besefte ik dat alleen het idee dat alles mogelijk is al heel veel energie losmaakt en goede dingen dichterbij brengt. Als je zo’n positieve levenshouding uitdraagt, willen mensen daar aan bijdragen. Volgens mij ligt dat ten grondslag aan het eredoctoraat dat de Rijksuniversiteit Groningen mij heeft toegekend.

Voor grote veranderingen moet het historisch moment er zijn. Het vereist de juiste tijd, plaats en omgeving. Ik kan een verandering teweeg brengen omdat het leven me naar Nederland gebracht heeft op een moment dat de Nederlandse samenleving klaar was voor verandering.

Toen ik Iran ontvluchtte wist ik helemaal niet waar Nederland lag, maar ik merk wel dat hier de tijd, de plaats en de omgeving rijp is voor mijn boeken. Als ik in België terecht gekomen was, dan was ik er weer weggegaan. Dat is voor mij niet de juiste plaats om te zijn, voor Kader Abdolah niet de omgeving om uit te groeien tot een schrijver, Nederland wel. Daarom heb ik de Nederlandse taal als middel met beide handen aangegrepen en daarom was ook het eerste wat ik deed toen ik in het asielzoekerscentrum in Apeldoorn terecht kwam, naar de bibliotheek gaan.

De gedachte dat alles mogelijk is, is ook van toepassing op het leven van de profeet Mohammed. Hij wilde ook een droom verwezenlijken en daar is hij in geslaagd. Wat dat betreft valt hij goed te vergelijken met Obama. Ik durf wel te zeggen dat als Mohammed nu in Amerika had geleefd, hij precies hetzelfde gedaan zou hebben als Obama. Hij had zich ook kandidaat gesteld voor het presidentschap en hij zou hebben gewonnen. Daar ben ik vast van overtuigd. Het gaat namelijk niet om Obama en ook niet om Mohammed, maar om het wezenlijke van de mens die zijn droom wil doen uitkomen.

De overwinning van Obama geeft een goede impuls aan het multiculturele debat in Europa. Waar migranten voorheen gezien werden als een probleem voor de samenleving, laat de verkiezing van Obama zien dat ze kunnen helpen een land mooier te maken. De kijk op migranten is veranderd. Ze brengen een hoop nieuwe energie, nieuwe dromen en nieuwe ideeën mee. Zelf ben ik maar één voorbeeld van deze migranten die zo belangrijk zijn voor de toekomst van Nederland.

Obama’s overwinning geeft ons hoop. Migranten en kinderen van migranten zijn ook potentiële presidenten. Ze kunnen het. Het is tijd om het negatieve beeld van migranten los laten en de jongere generatie serieus nemen.

Eerst dacht ik dat het nog wel honderd jaar kon duren voordat één van hen een echte kans had om president van Nederland te worden. Dankzij Obama denk ik dat het over twintig of vijfentwintig jaar al mogelijk is dat Nederland een president heeft met een allochtone en misschien ook wel een islamitische achtergrond. Migranten en hun kinderen gaan dromen waarmaken. Dat is een ontwikkeling waar de Nederlandse samenleving in de komende tien tot vijftien jaar mee te maken krijgt en dat wordt moeilijk voor sommigen. Toch moeten mensen hun manier van kijken veranderen. Dan zie je ook dat de wereld veranderd is. De migrantenzoon Obama is president van de Verenigde Staten; alles is mogelijk. Dat geldt ook voor Nederland.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden