Yara (6): Terroristen zijn altijd stout, zegt de juf

Brusselse scholen weer open. Dreiging in de stad blijft voelbaar.

De scholen in Brussel starten weer, nadat ze twee dagen gesloten waren. Laatkomers bij basisschool De Kleurdoos staan voor een dichte deur en moeten de juf bellen om binnen te komen. Tomomi Yamaguchi heeft eigenlijk Nederlandse les in het gebouw. "Ik kom er niet in. Ze laten geen volwassenen binnen."

In de Moutstraat zijn nog meer scholen. Om de paar minuten lopen politieagenten door de straat, af en toe nemen militairen een kijkje.

Op woensdag zijn de middelbare scholen rond het middaguur uit. Salomé van Zutphen (14) en haar vriendinnen kregen op school te horen dat ze direct naar huis moesten. Toch zitten ze op een bankje friet te eten. "Badass hè?"

Tijdens de les ging het veel over de terreurdreiging. Zaterdag en zondag was Salomé heel bang. "Ik dacht dat ik dood zou gaan," De aanwezigheid van soldaten stelt de meisjes gerust. "Nu zal IS niets doen. Ze zullen wachten tot het er minder zijn." Dat ze twee dagen vrij waren, vonden ze eerst best leuk. Salomé: "Maar alle winkels waren dicht, en het was geen mooi weer. Ik heb me alleen zitten vervelen."

Even later gaat ook De Kleurdoos uit. Zo'n vijftig ouders hebben zich bij de school verzameld. Een van hen is Annelies Vankersschaever. Zij keek de afgelopen dagen films en speelde spelletjes met haar zoon (11). Hij vroeg haar of hij dit later aan zijn kinderen zou vertellen. "Ik denk het wel, zei ik." Ook denkt haar zoon dat het oorlog zal worden. "Hij wil weten waar de tweetalige Brusselaars heen moeten vluchten. Naar Vlaanderen of Wallonië."

Vankersschaever is op haar hoede. "Normaal eten we woensdagmiddag wat bij de Opera op het Muntplein. Nu wil ik niet naar plekken waar veel mensen samenkomen."

Eén voor één komen de kinderen naar buiten. Volgens de school kwam gisteren de helft van de leerlingen opdagen. De leraressen roepen een naam en als zij de ouder zien, laten ze het kind gaan.

Normaal gesproken lopen de kinderen van Poli Roumeliotis zelf naar huis. "Ik vind veel maatregelen nodeloos, ik hoop dat het gauw ophoudt met die soldaten op straat. Zo kun je niet leven." Haar kinderen zijn bang, maar de oudste (9) maakt ook grapjes over de dreiging. "Hij zegt: 'Ik doe mijn goede kleren aan, je weet maar nooit'."

Yara (6), de dochter van Jean-Christophe Vangayseghem vreest dat de terroristen haar iets zullen aandoen. In de klas ging het veel over terreur "Terroristen zijn altijd stout, zei de juf." Straks moet ze naar boksles, al wil haar vader eerst zeker weten dat daar beveiliging is.

Zondag werden bij Vangayseghem in de straat terreurverdachten opgepakt. Een paar uur stond de straat vol gemaskerde agenten, zijn woonkamer zag blauw van de zwaailichten. Terwijl hij het vertelt, roepen de juffen van de Kleurdoos al dik een half uur namen van kinderen. Vangayseghem vindt de situatie onveilig. Hij wijst naar de hoek van de straat, waar net twee agenten lopen. "Elke tien minuten komen ze langs. Daar heb je niks aan. Wat kunnen leraren doen tegen een gewapend iemand? Er moet permanent gewapende beveiliging bij de deur staan." Scholen moeten de dreiging serieuzer nemen, vindt hij. "Vanochtend stonden hier twee deuren open, dat is niet toegestaan. Ik heb de politie gebeld, en de burgemeester gemaild. Maar die geeft niet eens antwoord."

Ook in de rest van de stad blijft de dreiging voelbaar. Warenhuis Inno blijft nog zeker een dag dicht, voor Primark staan zes beveiligers. In de spaarzame metro's zijn er zitplekken genoeg. Voor Brussel geldt nog altijd het hoogste dreigingsniveau, maar de stad komt weer aarzelend op gang. Soldaten met machinegeweren kijken toe hoe de kerstversiering wordt aangebracht.

Voor het gemeentehuis in het centrum staat een rij van veertig meter. Elke bezoeker moet door een poortje. Dat de aarzeling van de Brusselaars makkelijk omslaat in paniek, vertelt Fransisco Melendez. "In de tram begon vanochtend een man te schreeuwen. In één keer rende iedereen naar buiten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden