Xtc voor autisten met sociale angststoornis

MDMA is de werkzame stof in XTC. Beeld ANP XTRA
MDMA is de werkzame stof in XTC.Beeld ANP XTRA

Vergeet de geijkte psychiatrische medicatie voor autisten met een angststoornis, de problematiek van deze groep is zo specifiek dat het een onconventionele aanpak vereist.

Redactie

Onderzoekers kondigen in het blad Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry een onderzoek aan naar wat de therapeutische mogelijkheden zijn van MDMA, de werkzame stof in de drug die bekend staat onder de naam xtc.

Sociale angsten zijn een veelvoorkomend verschijnsel onder autistische volwassenen, met name onder degenen die gevoelig zijn voor sociale druk. Het is ook bekend dat deze groep slecht reageert op bestaande behandelmethodes en medicatie.

MDMA en psychiatrie
Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar MDMA als medicatie in de psychiatrie. Zo wordt er op dit moment ook onderzocht of mensen met een Post Traumatisch Stress Syndroom baat kunnen hebben bij het middel.

MDMA werd in 1912 ontdekt door het Duitse bedrijf Merck dat onderzoek deed naar bloedstollende middelen. Het middel voldeed niet aan de eisen en bleef jaren op de plank tot het in 1967 werd herontdekt door Alexander Shulgin, een scheikundige aan de Universiteit van Californië, die ook amfetaminen ontwikkelde, een middel dat in dezelfde categorie valt.

Liefde en euforie
MDMA staat bekend om zijn 'socialiserende' werking. Vooral in het uitgaansleven is de drug populair omdat het remmingen wegneemt en een gevoel van liefde en euforie geeft. In kleine en onregelmatige hoeveelheden is MDMA niet verslavend. In een eerder onderzoek gaf 72% van de testpersonen aan dat ze zich 'comfortabeler voelden in een sociale omgeving', 12% gaf aan dat dit effect langer duurde dan 2 jaar.

Met de nieuwe proef willen de onderzoekers de testpersonen op onregelmatige basis en in de omgeving van een kliniek MDMA toedienen. Het doel is om direct sociale angsten bij autisten te verminderen en de relatie tussen patiënt en therapeut te verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden