Xtc-pillen veel krachtiger geworden

Vervuiling met pmma duidt erop dat fabrikanten nieuwe grondstof hebben ontdekt

Xtc-pillen zijn in korte tijd een stuk onveiliger geworden. De laatste vijf maanden zijn alleen al in Limburg vier gebruikers overleden. Normaal gesproken sterven er jaarlijks naar schatting vijf xtc-slikkers in heel Nederland.

De slachtoffers waren allen in de twintig. Een van hen is vrijwel zeker overleden aan een overdosis mdma, de werkzame stof in xtc. De drie anderen zijn mogelijk bezweken aan vervuilde pillen waar pmma in zat. Deze verraderlijke stof duikt sinds november voor het eerst in xtc op, blijkt uit analyses van het Trimbos-instituut.

Net als mdma is pmma een amfetamine-achtige. Maar waar mdma al binnen een half uur een merkbaar effect geeft, duurt dat bij pmma enkele uren. Het psychische effect is bovendien veel milder. Onwetende gebruikers nemen dan vaak een extra pil en krijgen later een dubbele klap. Bij pmma treden ook sneller bijwerkingen op, zoals misselijkheid, ademhalingsmoeilijkheden, een verhoogde hartslag en stuiptrekkingen. En slikkers warmen eerder op; komt de temperatuur op 42 graden, dan is dat vaak fataal. Het lastige is dat pmma lang nawerkt, wat de medische hulp bemoeilijkt.

De oorzaak van de slechtere pillen ligt bij de internationale illegale handel in grondstoffen, vermoedt Peter van Dijk, drugsonderzoeker bij het Trimbos-instituut. "De afgelopen twee jaar verkeerde xtc in een crisis. Er werd streng gecontroleerd op de grondstof pmk, die vooral uit China komt. Daardoor zat er maar weinig werkzame stof in de pillen. Maar kennelijk hebben fabrikanten een andere grondstof ontdekt waar niet op wordt gecontroleerd. Zo gaat het altijd in dit veld."

Hoe dan ook is er weer volop aanbod van mdma, waardoor pillen twee tot drie keer zo krachtig zijn geworden. Ook de recente vervuiling met pmma duidt mogelijk op een nieuwe grondstof.

In Noorwegen zijn de afgelopen maanden zes mensen overleden aan pmma in amfetamine (speed). Het probleem blijft dus niet beperkt tot xtc.

Van Dijk benadrukt overigens dat sterfgevallen eigenlijk altijd zijn terug te voeren op onverstandig gebruik. "Als je één pil slikt, is dat vrijwel nooit een probleem. Neem je er meer, of combineer je xtc met alcohol of andere drugs, dan is dat gevaarlijk, zeker gezien de huidige markt."

Na de eerste dode in Limburg, begin november vorig jaar, is direct een gerichte campagne gestart om de doelgroep op party's te waarschuwen. Maar de drie mensen die in maart zijn overleden, leken vooral thuisgebruikers. Die zijn lastiger te bereiken met een waarschuwende boodschap.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden