XS4ALL: We zouden Wikileaks waarschijnlijk niet weigeren

De beginpagina van Collateral Murder van WikiLeaks, waar de oprichter van XS4ALL aan heeft meegewerkt.

Als de klokkenluiderswebsite WikiLeaks aan internetprovider XS4ALL had gevraagd de site te hosten, had XS4ALL dat waarschijnlijk niet geweigerd. "Daar staan wij niet negatief tegenover," zegt een woordvoerder van de provider, die onderdeel is van KPN.

Dat is opvallend, omdat veel andere providers, vooral in de Verenigde Staten, waarschijnlijk onder druk van de overheid, WikiLeaks van de servers hebben gegooid. Eerst haalde Amazon WikiLeaks eraf. Even later wilde betaalsite PayPal er niets meer mee te maken hebben en blokkeerde de Amerikaanse domeinprovider het adres WikiLeaks.org, zodat de site naar Zwitserland moest uitwijken. Inmiddels is de de site actief op een .nl-adres geregistreerd bij de provider e-Dot in Zoetermeer en is WikiLeaks door honderden gekopieerd, waaronder de omroep PowNed en de Nederlandse Piratenpartij.

XS4ALL heeft de reputatie te streven naar openheid. De oprichter van de provider, Rop Gonggrijp, was zelf betrokken bij WikiLeaks toen de site in april beelden van een Amerikaanse luchtaanval in Bagdad plaatste onder de naam Collateral Murder. Maar XS4ALL hoort sinds 1998 bij KPN, het vroegere staatsbedrijf en nog altijd het grootste telecomconcern van Nederland. Dat maakt een eventuele samenwerking met WikiLeaks op z'n minst pikant en mogelijk politiek gevoelig.

XS4ALL biedt WikiLeaks nu echter geen ruimte aan op zijn servers. "We hebben gezien dat de site al op heel veel plekken draait," zegt een woordvoerder. "Dat is het belangrijkste. Wij verzoeken de eigenaars van WikiLeaks dan niet om ook nog bij ons te komen."

WikiLeaks is momenteel op veel verschillende webadressen te zien. Deze sites zijn 'mirrors' die de oorspronkelijke website exact kopiëren en providers worden van de informatie. De Piratenpartij, een politieke partij die streeft naar vrije toegang tot informatie, heeft drie mirrors draaien en helpt anderen met het bouwen hiervan.

Dirk Poot van de Piratenpartij legt uit: "Hoe meer plekken er zijn waar WikiLeaks te zien is, hoe moeilijker het wordt voor overheden om de sites te bestrijden. Degenen die proberen WikiLeaks te bestrijden, hebben daarmee precies het tegenovergestelde bereikt. De informatie is nu op veel meer plekken beschikbaar."

IT-journalist Brenno de Winter denkt dat providers niet veel te vrezen hebben. "Het zou extreem dom zijn van Nederland om hier iets aan te doen," zegt hij. "Dat is slecht voor het imago van de overheid, want het zou de de indruk wekken dat de overheid bepaald niet voor openheid zou zijn. Bovendien, al zouden overheden het proberen, ze stoppen het lekken van WikiLeaks toch niet."

E-Dot, waar het domein WikiLeaks.nl is geregistreerd, wil niet verklaren waarom het bedrijf ervoor heeft gekozen de klokkenluiderssite te faciliteren. "Als u geen strafbare dingen doet, hosten we u ook," is het enige dat een medewerker erover kwijt wil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden