Xnoizz is snoeihard en gezellig

Xnoizz Flevofestival is de christelijke tegenhanger van Lowlands. Een festival zonder bier. Maar als het keiharde Project 86 klinkt, is niet meer te horen dat het christelijk is.

Barvrouw Jolien (21) schenkt de twee koffie in die besteld zijn. In de loop van de avond zal dat appelsap zijn, of tonic. Xnoizz Flevo is een festival zonder bier. Geen drank, geen drugs. Dat doen ze maar bij Lowlands, de niet-christelijke concurrent in Biddinghuizen.

Zelf heeft Jolien wel wat pils bij de tent staan. Dat mag. Er wordt gecontroleerd, maar alleen op sterke drank en drugs.

Het is haar zesde Flevofestival, en de eerste keer dat ze medewerker is. Ze heeft een training gekregen om met mensen te praten. Als deelneemster hoeft ze niet het volle bedrag te betalen van 110 euro. Voor 45 euro kan ze van donderdag tot en met morgen op het kampeerterrein staan en alle optredens bezoeken.

Xnoizz Flevofestival is dit jaar weer bij een strand. Het festival zwerft al vanaf het begin door Nederland. In 1978 begon het in het Zeeuwse Kamperland met 1500 bezoekers, daarna in Biddinghuizen, toen Eindhoven, Liempde en nu bij recreatieterrein Bussloo, bij Apeldoorn. Het terrein ligt tegen een meer aan.

Elsbeth (20), Gerdien (18) en Sara (20) lopen met een gelegenheidstattoo en vrolijke Jezusjurkjes aan de cafétent binnen waar Jolien achter de bar staat. Waarom is Flevofestival leuker dan Lowlands?

„Je kunt hier iedereen aanspreken, ook gothics en punkers”, zegt Gerdien, die het festival vorig jaar voor het eerst bezocht. „De sfeer is open.” Elsbeth: „Ik ben nooit op Lowlands geweest, dus ik kan er niet over oordelen, maar je mag ervan uitgaan dat bij een christelijk festival de sfeer zo is dat mensen openstaan voor elkaar.”

De drie kwamen elkaar hier toevallig tegen. Ze kenden elkaar wel. Alledrie zijn ze actief in hun kerk. Elsbeth gaat elke zondag naar de volle evangelie-gemeente in Schagen. „Ik zing in het koor, help met de zondagsschool en de crèche. Het is een kleine gemeente en dan heeft iedereen eentaak. Mijn ouders zijn heel actief, dan kan ik niet achterblijven.”

Gerdien hoort bij de Nederlands gereformeerde kerk in Houten. Daar zitten veel jongeren en die zijn met een heel stel naar het Flevofestival gegaan. Sara zit bij de pinkstergemeente in Alkmaar.

Er komt een moment dat het verschil tussen Xnoizz Flevofestival en Lowlands wegvalt, vertellen ze, en dat is als Project 86 gaat spelen. Dat is zo hard, zegt Elsbeth, dat je niet meer kunt horen dat het christelijk is.

Met hun tenten staan ze op het overvolle kampeerterrein. Dit jaar zijn er meer dan 10.000 bezoekers. Eenvijfde van het aantal dat Lowlands trekt.

Op het festivalterrein klinkt een ouderwetse kerkklok. De Dorpskerk, midden op het terrein, roept op voor een viering. Zo'n dertig jongeren schuiven aan op de houten bankjes voor een viering over ’Kruisdagen in de praktijk’. Geen viering om vrolijk van te worden. Voorgangster Jirska (35) hamert het er keer op keer in: „Wij zijn gestorven met Christus, wij zijn gekruisigd met Christus, de dood is hier niet symbolisch, maar letterlijk.”

Moet dat nu, zulke zware woorden op een jongerenfestival? Na afloop van de viering legt de voorgangster uit dat „het evangelie meer is dan halleluja, klapklapklap. Het evangelie is niet los verkrijgbaar. We willen het hele verhaal laten zien, niet alleen die makkelijke kant.”

Jirska is een van de twintig teamleden van de Dorpskerk. „We houden elke festivaldag vier vieringen. Daar zijn ook zangvieringen bij en die zijn lichter, hoor.”

Jan Zuur (31) en Pieter Goudriaan (29) zijn niet naar de viering gegaan. Ze zitten buiten met hun lunch met chocola. Het is voor hen allebei de tweede keer dat ze het festival bezoeken. Ze kenden elkaar wel, maar zijn elkaar hier tegen het lijf gelopen. Ook Jan begint over Project 86. „Ja, het is wel heel hard. Maar toch, als je er helemaal in gaat zitten, dan valt er iets van je af. Dat heeft toch wel wat.”

Ze houden van bier, maar missen het niet. Jan: „Je ziet hier genoeg jongeren die hun grenzen nog niet kennen. Dan is het beter voor de sfeer als er geen drank is. Dit festival is beschaafd, gezellig en leuk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden