Xi richt zijn pijlen nu ook op corruptie in het leger

Twee van de hoogste militairen zijn inmiddels in ongenade gevallen. Franje voor kazernes voortaan uit den boze.

Het Chinese leger heeft te verstaan gekregen dat het afgelopen moet zijn met allerlei luxe. Sobere kazernes, opgetrokken van degelijk materiaal, zonder fratsen, dat is voortaan het devies, zo heeft de minister van defensie gisteren bevolen.

De nieuwe richtlijnen, die deel uitmaken van de anticorruptiecampagne van president Xi Jinping, roepen expliciet op tot 'waakzaamheid tegen luxe'. "Bouwmaterialen moeten stevig en praktisch zijn, lang meegaan en er goed uitzien. Dure spullen uit het buitenland zijn niet toegestaan", aldus de instructie.

Het Chinese leger, dat 2,3 miljoen manschappen telt, heeft zich lang als een staat binnen de staat kunnen gedragen, gedekt door de aanwezigheid van generaals in het machtige centraal militaire comité. In de jaren negentig ging het leger op grote schaal in zaken; volgens sommige schattingen dreef de krijgsmacht twintig- tot dertigduizend bedrijven in het hele land, waaronder hotels en nachtclubs. In 1998 werd aan die praktijk een einde gemaakt, maar er bleef veel geld omgaan in het leger, waardoor militairen op hoge posities zich konden blijven verrijken.

Maar onder Xi is niemand meer veilig: de Chinese leider heeft gezworen zowel 'tijgers' als 'vliegen' aan te pakken in zijn strijd tegen fraude en smeergeld. Tot in de hoogste gelederen, ook die van het leger, wordt schoon schip gemaakt, hetgeen onderstreept hoeveel macht Xi heeft weten te verzamelen sinds zijn aantreden in 2012, ook als voorzitter van het centraal militaire comité.

Inmiddels zijn al twee topfunctionarissen van dat comité doelwit geworden van Xi's zuiveringsactie. Begin deze maand werd bekend dat tegen voormalig generaal Guo Boxiong een onderzoek is ingesteld, de gebruikelijke formulering als iemand onherstelbaar in ongenade is gevallen en een rechtszaak wordt voorbereid. Guo was vicevoorzitter van het centraal militaire comité, net als zijn collega-generaal Xu Caihou, tegen wie eind vorig jaar een onderzoek begon. Volgens Chinese media werd in de kelder van zijn landhuis zoveel goud, contant geld en jade gevonden dat er tien vrachtwagens nodig waren om alles af te voeren.

Ook onder het niveau van deze twee topfiguren gaat de bezem door het militaire apparaat: eerder maakte het leger bekend dat tegen vijftien generaals onderzoek is ingesteld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden