Xi laat onduidelijkheid bestaan over zijn opvolging

President Xi Jinping (in het midden), omgeven door de andere leden van het Permanente Comité, van links naar rechts Wang Huning, Li Zhanshu, Han Zheng, Li Keqiang, Wang Yang en Zhao Leji. Beeld REUTERS
President Xi Jinping (in het midden), omgeven door de andere leden van het Permanente Comité, van links naar rechts Wang Huning, Li Zhanshu, Han Zheng, Li Keqiang, Wang Yang en Zhao Leji.Beeld REUTERS

De Chinese Communistische Partij heeft vijf nieuwe leden benoemd voor het zeven leden tellende Permanente Comité van het Politbureau, het belangrijkste en machtigste bestuursorgaan van het Aziatische land. Opvallend is dat er geen duidelijke opvolger voor de Chinese leider Xi Jinping bij zit, iets wat wel de gewoonte is.

Redactie

Het nieuwe Politbureau is toch vrij gebalanceerd, onder meer omdat er maar één trouwe bondgenoot van Xi bij zit. De anderen zijn misschien geen vrienden, maar ook duidelijk geen rivalen.

Toch is het de vraag wat de afwezigheid van een opvolger betekent. Xi begint aan zijn tweede vijfjaarlijkse termijn, en dus wordt er nu gespeculeerd over zijn langetermijnplannen en ambities. Wil hij misschien een derde termijn?

De Communistische Partij liet eerder deze week al Xi’s naam en ideologie opnemen in het partijprogramma, waardoor hij in dezelfde categorie werd geplaatst als partijoprichter Mao Zedong en de bekende hervormer Deng Xiaoping. Aan het einde van de partijbijeenkomst zei Xi: “Het Chinese volk en de staat hebben een grote en heldere toekomst voor de boeg. In deze geweldige tijd, voelen wij meer zelfvertrouwen en trots. Tegelijkertijd voelen we een sterk gevoel van verantwoordelijkheid.”

Uitdagingen

Xi liet ook vandaag blijken wat hij voor heeft met China en zijn partij. ‘We zullen de hele partij en het hele land mobiliseren’, zei hij, met als doel ‘het uitroeien van armoede in China’. Xi staat echter voor meer uitdagingen, zoals het verlagen van de staatsschuld, het beperken van de economische spanningen met Europa en de Verenigde Staten, en het voorkomen van een oorlog op het Koreaanse schiereiland.

Mogelijk zal Xi deze problemen later aangrijpen ter legitimatie van nog een derde termijn, want deze vergen veel tijd om op te lossen. Maar gezien de afwezigheid van een opvolger in het Politbureau vermoeden sommigen dat hij op den duur ook zelf een opvolger wil aanwijzen, iets wat indruist tegen de gewoonte. Twee partijleden die als mogelijke opvolger van Xi worden gezien zitten niet namelijk niet meer bij de ploeg. En daarnaast gaat het om een relatief oude ploeg: de gemiddelde leeftijd is 61 jaar. Als hun termijn erop zit, dan komen de meesten niet meer in aanmerking voor opvolging, omdat zij dan wettelijk te oud zijn voor het presidentschap. Xi en premier Li Keqiang zijn de enige twee leden die blijven zitten.

Lees ook: Gedachtengoed Xi is nu staatsideologie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden