Xi Jinping zal een onafhankelijk Taiwan niet accepteren

President Xi sprak woensdag in de Grote Volkszaal aan het Plein van de Hemelse Vrede  Beeld AFP
President Xi sprak woensdag in de Grote Volkszaal aan het Plein van de Hemelse VredeBeeld AFP

Taiwanese onafhankelijkheid zal het land alleen maar ‘rampspoed’ brengen. In die bewoording maakte de Chinese president Xi Jinping nog eens duidelijk dat hij een onafhankelijk Taiwan niet zal dulden.

China stelde veertig jaar geleden een gezaghebbende verklaring op, waarin Taiwan als onderdeel van China wordt beschouwd. Ter viering daarvan sprak Xi woensdag in de Grote Volkszaal aan het Plein van de Hemelse Vrede. De president pleitte voor een vredevolle hereniging tussen de Volksrepubliek China en de Republiek China, zoals de officiële naam van Taiwan luidt. Maar Xi waarschuwde tevens dat hij daarvoor desnoods geweld zal gebruiken.

Xi’s oproep gebeurde onder de noemer ‘Eén land, twee systemen’, vergelijkbaar met het statuut van Hongkong, waarin het gebied onderdeel werd van China, maar een zekere mate van autonomie behield.

Afwijzing

Taiwan en China vielen in 1949 uit elkaar nadat een burgeroorlog de Communistische Partij in China aan de macht bracht. Het eiland werd het toevluchtsoord van de nationalistische Chinese regering. De meeste landen erkennen Taiwan niet officieel als zelfstandig land, omdat China weigert diplomatieke betrekkingen te onderhouden met landen die dat wel doen.

Intussen wees de Taiwanese president China’s oproep tot eenmaking af. China moet het bestaansrecht van de Republiek Taiwan onder ogen zien, zei president Tsai Ing-wen dinsdag. Naar eigen zeggen willen zijn mensen hun autonomie van China behouden.

Lees ook:

Het grootste culturele centrum ter wereld ligt in Taiwan en is een toonbeeld van technologische ontwikkeling

Na twaalf jaar plannen, regelen en bouwen is het grootste culturele centrum ter wereld af. De Nederlandse architect Francine Houben ontwierp en bouwde het met haar bureau Mecanoo in Kaohsiung, Zuid-Taiwan. De Taiwanezen joggen door de gangen of oefenen er tai-chi..

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden