Xess Xava: waar komt die naam nu weer vandaan?

Voetballer Wesley Sneijder en zijn vrouw, presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau. Beeld anp
Voetballer Wesley Sneijder en zijn vrouw, presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau.Beeld anp

Nederland was even te klein toen gisteravond de naam bekend werd van de spruit van voetballer Wesley Sneijder en zijn vrouw Yolanthe. Xess Xava, zo heet het jongetje. 'Is het een kruising tussen Cavia en Xanax?', vroegen mensen zich op Twitter al af. Hoe verzon het koppel deze naam toch?

Gabriella Codonesu

Toegegeven, de keuze van Sneijder en zijn vrouw is in ieder geval uniek. Een kleine zoektocht in de namendatabank van het Meertens Intituut leert dat baby Xess de allereerste is in Nederland met die naam. Ook de naam Xava is sinds de oprichting van de databank in 1880 nog nooit voorgekomen.

En dat terwijl er redelijke exotische namen met de letter X in de databank te vinden zijn. Zo wonen in Nederland rond de vijf mensen die X'cdiënne heten, lopen er daarnaast een aantal mensen met de naam Xaferius rond en is er zelfs iemand met de klinkende naam Xseption.

Maar mag zo'n zelf verzonnen naam eigenlijk wel? "In principe mag je je kind in Nederland elke naam geven", zegt namendeskundige Maarten van der Meer. De enige eis die je als ouder krijgt, is dat de naam in ieder geval niet aanstotgevend of beledigend mag zijn. Voor de rest mogen ouders volgens de Nederlandse wet hun creativiteit volledig botvieren.

Familienaam
De manager van het koppel heeft inmiddels verklapt hoe Sneijder en zijn vrouw de naam hebben bedacht. De naam is een verwijzing naar de familie van het koppel: de letter X verwijst naar Xelly, de zus van Sneijder-Cabau, terwijl de S verwijst naar Sylvia, Sneijders moeder. Xava verwijst weer naar Xavier, de vader van Yolanthe.

Maar de letter X is volgens Van der Meer om nog een reden toepasselijk: Sneijder heeft als rugnummer bij zijn club Galatasaray het getal 10, dat in Romeinse cijfers, jawel, een X wordt. Tel daarbij op dat de letter X in het alfabet tussen de W van Wesley en de Y van Yolanthe staat, en je hebt de perfecte babynaam te pakken.

Xess: een nieuwe trend?
Zou het BN'er-koppel met Xess een nieuwe trend gaan ontketenen? Van der Meer acht de kans vrij groot: "Ik denk dat we vooral de naam Xava nog wel meer gaan horen." Volgens Van der Meer is de letter X namelijk helemaal hip in babynamenland. Zo hip dat de trend misschien al over z'n hoogtepunt heen is.

"Ineens zie je veel ouders denken: 'Weet je wat, ik kies een naam met een X'. Ze denken dan origineel te zijn, maar in werkelijkheid is dat al lang niet meer zo." Tel daarbij op dat namen met één lettergreep en jongensnamen die op een 'a' eindigen al langer helemaal in zijn en je hebt volgens Van der Meer de perfecte babynaam te pakken. "Als je van trendy namen houdt, is dit een fantastische keus."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden