X-Man heeft geen benul wie Owen en Radcliffe zijn

Al een decennium, sinds Carl Lewis, Sergei Boebka en Michael Johnson afscheid namen, schreeuwt de atletiek om nieuwe sterren. En dan, vanuit het niets, staat er een, compleet met mysterieuze artiestennaam: X-Man.

Nee, er is geen sprinter van een andere planeet neergedaald die het onmogelijke mogelijk gaat maken. Ook betreft het geen uitgekiend marketingproject van gladde managers. Xavier Carter draagt zijn bijnaam al jaren, vanaf het moment dat hij voor de Palm Beach Highschool wedstrijdjes begon te winnen.

Zijn voornaam, Xavier, is er debet aan geweest. Het feit dat hij zijn bescheiden triomfen pleegde te vieren met gekruiste armen in de lucht, deed de rest. Omstanders begonnen hem X-Man te noemen, kranten namen die naam in berichtjes over en zo bleef het. En nu hij als een komeet is ingeslagen in de top van de internationale atletiek, komt hij er zijn leven lang niet meer vanaf.

Carter is net 20 en heeft zich in de Amerikaanse college-atletiek op gelijke hoogte geplaatst met dé atletieklegende, Jesse Owens. Buiten dat historisch perspectief, benaderde hij het hedendaagse, bijna onbereikbare geachte wereldrecord op de 200 meter van Michael Johnson dichter dan wie ook.

Voor de revolutie had hij amper een maand tijd nodig. Toen Carter zich op 10 juni de evenknie van Owens mocht noemen, had hij niet eens een paspoort en moest zijn eerste reis buiten de Verenigde Staten nog plaatsvinden. En dat record van Owens, hij had er geen flauw benul van.

Carter won voor zijn Louisiana State University vier disciplines, de estafettes 4x100 en 4x400 meter en de zeldzame combinatie 100 en 400 meter. De laatste die tijdens deze studentenkampioenschappen viermaal triomfeerde was Jesse Owens in 1936. Dat was het jaar dat Owens tijdens de Spelen in Berlijn met vier olympische titels de rassentheorie van Adolf Hitler gelogenstrafte.

Begin juli was er in Lausanne ongeloof toen Xavier Carter de 200 meter afraffelde in 19,63 seconden, de tweede tijd achter het wereldrecord dat Michael Johnson tijdens de Spelen in Atlanta bracht op 19,32. Carter mag dan een krachtig postuur hebben, als sprinter is hij nog lang niet volgroeid. En nu al laat hij grote namen als Fredericks, Mennea en Lewis op de halve baanronding achter zich. En dan die achteloze opmerking tijdens de ophef vlak na de finish: „Wat is dat wereldrecord eigenlijk?”

Ook deze week in Londen viel op hoe geïsoleerd Carter in de VS de basis voor een mogelijk grootse loopbaan legde. De Britse pers was geschokt: Paula Radcliffe? Nooit van gehoord! Degenen die hem inspireerden om atletiek te verkiezen boven American Football waren zijn vrienden Bennie Brazell and Kelly Willie, die deelnamen aan de Olympische Spelen in Athene.

In het jaar van die Spelen, 2004, kreeg Carter van een marketingbureau een lucratieve aanbieding (650.000 euro) om als prof in het American Football aan de slag te gaan. „Mijn droom is om aan de Olympische Spelen deel te nemen”, verklaarde hij zijn keuze. „Ik had het idee dat als ik er nu voor zou gaan, ik daarvoor beter ontwikkeld zou zijn dan als ik eerst weer terug was gegaan naar Football.”

Carter kondigde enkele weken geleden zijn toetreden tot het professionele atletiekcircuit op een persconferentie aan. Zijn doel is excelleren op de Olympische Spelen van Peking (2008) en Londen (2012). Maar bescheiden was hij er ook, toen het kwartet titels ter sprake kwam dat hij voor zijn universiteit had binnengehaald.

„In de zeventiende eeuw schreef John Donne: ’Geen mens is een eiland, geheel op zichzelf; elk mens is een deel van het continent, een deel van het geheel’. Dit is zeker het geval met ons atletiekteam. Als een individu zou ik nooit hebben bereikt wat we samen als een team hebben bereikt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden